Наш Вінницький національний технічний університет займає 19 місце серед навчальних закладів України. А за показниками міжнародного рейтингу програмістів ТорCoder входить в 50 кращих університетів світу — гучні перемоги українських студентів-програмістів на міжнародному рівні спричинились до того, що Україні вперше надано право провести півфінал першості світу з програмування АСМ-ICPC SEERC (SouthEastern European Regional Contest) .

Студентська командна першість світу з програмування АСМ-ІСРС (International Collegiate Programming Contest: http://cm.baylor.edu), яка проводиться цього року в 36-те, є наймасовішою, найпопулярнішою та найпрестижнішою всесвітньою студентською олімпіадою. Вона проводиться всесвітньою Асоціацією комп’ютерної техніки АСМ (Association for Computer Machinery: http://acm.org) у чотири етапи. Кількість учасників першого (університетського) етапу складає понад 250 тис. команд (750 тис. студентів).

Десять років тому у Вінницькому національному технічному університеті з ініціативи професора Володимира Месюри (нині директор Європейського напівфіналу Чемпіонату світу з програмування) розробили програму розвитку спортивного програмування в Україні. Ідею потужно підтримало Міністерство освіти і науки України. Мета — за 10 років вивести українських програмістів до золотих призерів першості світу.

Студентська програмістська олімпіада тепер стала наймасовішою в Україні —збирає понад 2000 студентів. Проводяться зимова та літня школи з програмування — Харківським національним університетом радіоелектроніки та Севастопольським національним університетом ядерної енергетики та промисловості.

Результат. Останні три роки лише українські команди представляють південно-східну Європу в фіналі першості світу. Двічі — у 2008-му Львівський національний університет ім. І. Франка та 2010-му Київський національний університет ім. Т. Шевченка ставали золотими призерами першості світу. А Донецький національний університет торік здобув світове срібло.

Якщо за всю історію змагань інші країни південно-східної Європи делегували до фіналу лише команди столичних ВНЗ, то від України, крім Київського національного університету ім. Т.Шевченка та НТУУ «КПІ», до фіналу першості світу виходили: Вінницький національний технічний університет (2005, 2007 роки), Донецький національний університет (2010), Львівський національний університет ім. І.Франка (2007, 2010), Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського (2008, 2010), Національний технічний університет «ХПІ» (2009).

За роки виконання проекту Україна вийшла на п’яту позицію у світовому рейтингу програмістів (http://www.topcoder.com/stat?c= country_avg_rating), яку міцно утримує, випереджаючи США.

Програмістські успіхи сприяють не тільки зростанню світового іміджу України, а й залученню до неї іноземних інвестицій. Лише торік і лише у Вінниці створили свої філії три іноземні компанії з розробки програмного забезпечення. А після того, як команди ВНТУ двічі пробилися до фіналу світової першості, де обидва рази увійшли до тридцятки кращих університетів світу, у Вінниці відкрила філію датська компанія CDM, яка уклала спеціальну угоду про співпрацю з ВНТУ, створила в університеті власний навчальний клас та щорічно проводить зі студентами безкоштовні факультативні курси з вивчення сучасних інформаційних технологій.

Торік вдесяте у Вінницькому політесі відбулась Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування, яка має статус чвертьфіналу першості світу. Її гостем був Білл Поучер, директор першості світу АСМ з програмування: «Дуже радий знайомству з Україною, студенти-програмісти якої останнім часом демонструють найвищу динаміку зростання рівня підготовки і посідають більшість призових місць у південно-східному європейському півфіналі першості світу з програмування».

Він зауважив, що США випускають тільки 1/6 від потреби фахівців з інформаційних технологій і вимушені наймати 5/6 спеціалістів з інших країн. Справді, більшість переможців Всеукраїнської студентської олімпіади працевлаштовуються за кордоном: Google, Facebook, Microsoft, IBM.

Член зіркової команди нашого Вінницького національного технічного університету, що двічі була фіналістом першості світу, Богдан Власюк працює у Цюріху (Швейцарія) програмістом фірми Google. Інший член команди Павло Коржик в Сіднеї (Австралія) в іншому офісі фірми Google, також розробляє програмне забезпечення. А випускник ВНТУ Дмитро Коржик двічі як тренер — у 2009-му і 2010-му вивів до фіналу першості світу команду університету Дюка (Північна Кароліна, США), де він тепер навчається в аспірантурі. Студент наукової магістратури ВНТУ Віталій Невідомий у травні цього року був запрошений на співбесіду у Сан-Франциско, та після захисту магістерської дисертації поїде працювати у Google до США.

Наші програмісти можуть створювати найскладніше програмне забезпечення і успішно створюють його, але не в Україні — за кордоном…

А представники ЗМІ цікавляться значущими світовими перемогами студентів-програмістів значно менше, аніж кримінальними подіями чи великим бізнесом чи політикою...

Прем’єр-Міністр України Микола Азаров зустрічається з переможцями фіналу першості світу з комп’ютерних ігор, але не має інформації про успіхи на першості світу українських програмістів. Президент України Віктор Янукович поставив задачу найближчими роками вивести три українські університеті до числа перших 500 у всесвітньому рейтингу ВНЗ. А вже нині у галузі «чистого програмування» п’ять українських ВНЗ (зокрема й ВНТУ) входять до 50 кращих університетів світу: http://community.topcoder.com/stat?c=school_avg_rating.

Результати першості світу з програмування відображають міжнародний розподіл світового комп\'ютерного інтелектуального потенціалу. Недарма компанія ІВМ, генеральний спонсор всесвітньої студентської першості з програмування, щорічно витрачає на її проведення десятки мільйонів доларів, перетворюючи Всесвітній фінал на свято для найталановитіших студентів планети. Недарма й український півфінал першості світу нараховує сьогодні 22 спонсори та партнери, серед яких гранди світової ІТ-індустрії: ІВМ, Microsoft, Facebook, Frog, EPAM, SysIQ, GlobalLogic, S&T, Yandex.

Сьогодні українські програмісти здатні на створення власних програмних шедеврів, які б не поступались операційним системам Windows та Unix, соціальним мережам Facebook та Вконтакте. Їх потенціал значно перевищує потенціал, наприклад, індуських програмістів, які приносять своїй країні багатомільярдні прибутки! На жаль, УСІ українські призери першості світу з програмування працюють за кордоном, у тих же Facebook, Google, Microsoft, IBM…

Тож, сьогодні найголовнішим завданням є підтримка і працевлаштування обдарованої молоді в Україні. Це найвагоміша і найзначущіша інвестиція у розвиток держави.


Переглядів: 4772
Поширень: 0