У Вінниці вирішили - священники сядуть за армійські партиУ Вінниці з 10 по 12 жовтня проходили Всеукраїнські збори полкових священників УПЦ. На них більшість і військових, і священнослужителів вирішили, що в Українській армії будуть штатні військові священники — капелани. На Україну це буде 50-100 осіб. Вони працюватимуть у окремій інституції. Проте кому ця структура буде підпорядковуватись, армії чи церкві, остаточно поки не узгодили.

За словами архієпископа Львівського і Галицького, голови Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України Августина, про усі рішення він доповість митрополиту Володимиру і на Святому Синоді.

На зборах погодили, що перед тим, як піти на роботу до Збройних сил України духовний наставник зобов\'язаний пройти кількамісячне навчання, швидше за все, у військовій академії.

У Вінниці вирішили - священники сядуть за армійські парти- Священники вивчатимуть військову психологію, історію війська, іноземний досвід роботи капеланів, право... - зазначає радник Міністра оборони України Сергій Лисенко. - Бо є писані і неписані правила для капеланів. Так, священника не можна полонити, у нього не можна стріляти. Адже У Вінниці вирішили - священники сядуть за армійські партивін не має права брати до рук зброю.

Роль капелана у армії, як зазначив архієпископ Августин, надзвичайно важлива.

- Перше завдання - це духовний супровід. Направляти людину і наставляти, як правильно жити, щоб потрапити до царства небесного, - сказав він.

Однак багато питань залишились відкритими. Наприклад, який відсоток капеланів буде у штаті армії, а який працюватиме на добровільних засадах; чи будуть у капеланів ранги, які можна прирівняти до офіцерських звань чи варто, щоб священники взагалі мали військові звання. До того ж, на міжнародній арені одну з українських церков не визнають, а на батьківщині вона за кількістю прихожан займає друге місце.

Довідка:
Із 150 тисяч військовослужбовців майже 68 тисяч заявили, що вони віруючі. З числа віруючих 90% - православні.

 


Переглядів: 3718
Поширень: 0