«А що це у вас таке?» - запитували перехожі, яким трапилось 23 жовтня побувати у сквері Козицького. Волонтери їм пояснювали, що рожевими стрічками нагадують про рак молочної залози. Оскільки не так давно, а саме 20 жовтня, відзначався Всесвітній день боротьби з раком молочної залози.

Тому у Вінниці громадські організації і волонтери вирішили провести акцію «Рожева стрічка єднає небайдужих».

Окрім того, що активісти прикріплювали перехожим рожеві стрічки і роздавали інформаційні листівки з презервативами, у сквері Козицького зібралось чимало молодих людей. Виступили три музичних гурти «Серце Дженіфер», "LARUS", «Вінд оф Чейндж»; діти і їх батьки взяли участь у конкурсі малюнку на асфальті «Ми небайдужі», у квесті «Знайди формулу життя» і, найцікавіше, вперше таку акцію підтримали велосипедисти.


Вони здійснили велопробіг «За життя» за таким маршрутом: півострів Бригантина - вулиця Першотравнева - побували біля «Книжки» - площі Гагаріна – вулиці Соборній – майдані Незалежності – сквері Козицького (Башта).

- Я вам чесно скажу – велопробіг не бачило жодне місто України, - говорить голова правління Українського Жіночого Фонду, який підтримав акцію, Наталя Карбовська. – Дуже добре, що акцію підтримало стільки молодих людей. Бо дуже важливо звертати увагу на своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, діагностувати рак молочної залози на ранніх (І і ІІ) стадіях, коли все можна вилікувати.

Але погано те, наголошує пані Наталя, що у Вінницькій області, хоч найбільше діагностують рак молочної залози, проте найменше жінок починають лікуватись. Як і обстежуватись.

- Коли я говорю з жінками, то запитую для порівняння: «Скільки ви витрачаєте на манікюр, зачіску… - лікар акушер-гінеколог, мамолог ВМКЛ «Центру матері та дитини» Світлана Касьяненко. - Якщо порівняти збереження молочної залози, чи навіть обстеження за допомогою мамографа, а це коштує від 80- до 150 гривень, то ці кошти не порівняти. Більшість думає, пронесе, це не мій діагноз. За статистикою 70 % жінок, у яких виявили рак, не знали доброякісна у них чи злоякісна пухлина. Тому що бояться, що пухлина виявиться злоякісною.

Насправді із виявлених пухлин лише 2 % злоякісні. Тому організатори просять звертатись за медичною і психологічною допомогою.

Медичний центр «Клініка, дружня до молоді»

Безкоштовні консультації і обстеження лікарями спеціалістами за адресою 50-річчя Перемоги, 49. Клініка знаходиться на базі Вінницької міської дитячої поліклініки №2.

Телефон довіри: 27-33-85

Безкоштовні консультації проводяться також на базі ТК «БіоСофт», медичного центру «Пульс», і центрі медико-психологічної допомоги «АльтаМедЦентр» при ВНМУ ім.. М.Пирогова.

Довідки за телефоном: 57-80-84

До речі:

В Україні від раку молочної залози щогодини помирає жінка. Минулого року у Вінницькій області було зареєстровано 469 випадків недуги. Померло 237 людей. Троє з них, до речі – чоловіки.

 

 


Переглядів: 6285
Поширень: 0