11 листопада відбудеться підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та виконавчим комітетом Вінницької міської ради щодо надання технічної та фінансової допомоги для реалізації комплексного проекту з енергоефективності м. Вінниці. Відповідно до цього документу Вінниця отримає 16 млн. швейцарських франків (більше 170 млн. грн.) на комплексну модернізацію системи теплопостачання двох мікрорайонів обласного центру, а також на підвищення рівня енергоефективності міської інфраструктури.

Початком співробітництва та налагодження тісних партнерських взаємовідносин між Вінницею та Швейцарією став проект «Цюріхські трамваї для Вінниці», коли місто безкоштовно отримало більше сотні цюріхських трамваїв, що дозволило повністю модернізувати трамвайний парк подільської столиці.

Окрім цього, Вінниця стала одним з трьох пілотних міст, які беруть участь у ще одному проекті, – «Енергоефективність в житловому секторі України». Він реалізується Міжнародною фінансовою корпорацією IFC (структура Всесвітнього банку) за фінансування Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (ШАРС). Одним з його основних напрямків є створення сприятливих законодавчих та фінансових умов кредитування ОСББ для втілення проектів енергоефективності в житловому секторі.

Переговори зі швейцарською стороною щодо реалізації нової програми, яка спрямована на модернізацію теплоенергетичного комплексу міста, розпочались наприкінці 2009 року. За своїми обсягами цей проект майже втричі більший ніж по трамваях і передбачає комплексну модернізацію системи теплозабезпечення двох мікрорайонів Вінниці. Закордонні партнери досить ретельно вивчають ситуацію у тих містах, де вони планують втілювати свої проекти. Так було і перед підписанням Меморандуму про постачання трамваїв, коли фахівці зі Швейцарії докладно знайомились із роботою вінницького трамвайно-тролейбусного управління та аналогічних підприємств інших міст України. По такому ж принципу Вінниця розглядалась для втілення проекту з енергоефективності м. Вінниці, який планується розпочати вже на початку наступного року. Домовленість про реалізацію цього досить масштабного проекту 11 листопада буде скріплено Меморандумом про взаєморозуміння.

Меморандум буде підписано між чотирма структурами: Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, виконавчим комітетом Вінницької міської ради та КП «Вінницяміськтеплоенерго».

Участь у заході братимуть Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані, Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, Вінницький міський голова Володимир Гройсман, голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига, голова обласної ради Сергій Татусяк та інші.

Проектом з енергоефективності у м. Вінниці передбачається цілий комплекс заходів, які розраховані на три роки. Основна мета проекту полягає у покращанні інфраструктури міста та його енергоефективності, в тому числі у підвищенні енергоефективності в системі централізованого теплопостачання, розвитку компетенції та підвищенні рівня обізнаності вінницьких фахівців, зменшення викидів в атмосферу парникових газів.

Серед заходів, які планується реалізувати в рамках проекту:

  • заміна старих труб тепломереж на попередньоізольовані;
  • виведення з експлуатації старих котелень з підключенням їх споживачів до більш потужних;
  • встановлення сучасних та ефективних котлів (у деяких випадках на альтернативних видах палива);
  • професійна підготовка персоналу КП «Вінницяміськтеплоенерго» щодо встановлення та обслуговування нового обладнання та ін.

Реалізація цього масштабного проекту є важливою складовою повної модернізації системи теплозабезпечення міста на засадах енергоефективності.


Переглядів: 5154
Поширень: 0