30 листопада об 11:00 год. в приміщенні Прес-центру реформ за адресою м.Вінниця, вул. Соборна, 68 відбудеться прес-конференція на тему «Валютні кредити в Україні. Методика справедливого переведення їх в гривню».

Учасники прес-конференції:

  1. Федір Олексюк – Голова Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія», Головний координатор Оргкомітету з проведення «Першого всеукраїнського з’їзду споживачів фінансових послуг»;
  2. Андрій Варич, керівник Регіонального представництва Асоціації антиколекторів та правозахисників України "Ваша Надія" по Вінницькій області.

Однією із ключових проблем сьогодення, з якою зіткнулася наша держава та національна фінансова система, є нестабільність валютного (обмінного) курсу гривні у співвідношенні до інших валют. За умов стабільності валютного курсу протягом останніх років, у громадян не виникало жодних сумнівів у їх спроможності повернути взяті в кредит кошти. У повній мірі усіх можливих ризиків не оцінили й комерційні банки, які роздавали такі кредити та Національний банк України як орган банківського нагляду, який би теж мав певним чином оцінювати різке збільшення кредитного портфелю банків в іноземній валюті, адекватно реагувати на виклики настання фінансової кризи в провідних державах світу.

Економічна криза спровокувала розвиток в Україні ряду проблем, а саме: зростання цін і падіння доходів населення, зростання безробіття і боргового навантаження на позичальників, зростання курсу іноземних валют, падіння цін на ринку нерухомості, що призвело до істотного збільшення об\'єму неповернень за іпотечними кредитами.

За даними Української національної іпотечної асоціації (УНІА) станом на жовтень 2011 року майже третина заборгованості за іпотечними кредитами в Україні є проблемною. До теперішнього часу валютні іпотечні кредити становлять 76% від загального обсягу іпотечних кредитів. До кризи 2008 року банківська система підійшла із портфелем житлових іпотечних кредитів у розмірі 110 млрд. грн. в гривневому еквіваленті. На даний момент розмір іпотечних кредитів складає 83,4 млрд. грн., з них проблемних – близько 28 млрд. грн.

Варто відзначити, що вилучення банком закладеного під іпотечний кредит майна стало масовою проблемою після початку фінансової кризи у 2008 році. Планується обговорення зареєстрованих у ВРУ Законів України “Про тимчасову відстрочку сплати платежів за кредитними договорами, забезпеченими іпотекою у зв’язку з втратою позичальником постійного місця роботи та введення мораторію на примусове виселення із житла” та “Про заборону надання колекторських послуг щодо фізичних осіб - боржників”.

Учасники прес-конференції висловлять свої позиції щодо проекту нового закону «Про захист прав споживачів фінансових послуг» та прокоментують зустріч 18 листопада 2011 року громадських організацій з представниками Місії Світового Банку щодо ситуації із захистом прав споживачів фінансових послуг, буде викладено позицію простих позичальників та фінансово-кредитних установ, працівників правоохоронних органів, колекторських організацій, міжнародних фінансових структур.


Переглядів: 3998
Поширень: 0