Для того, аби зменшити шкідливий вплив на природне середовище, в 2008 році Вінницька міська рада, КУП «Ековін» та німецька компанія HAASE уклали Рамкову угоду про співпрацю. В 2009-2010 роках були створені всі правові та адміністративні передумови для санації полігону поблизу с. Стадниці. Після чого Міністерством охорони навколишнього природного середовища України (Національне агентство екологічних інвестицій) та Федеральним Міністерством захисту довкілля Німеччини були ухвалені наміри через листи-підтримки. Таким чином були створені умови для застосування механізмів Кіотського протоколу. TÜV Nord провело детермінацію проекту і проект було зареєстровано в ООН (UNFCC) згідно рамкової конвенції ООН щодо зміни кліматичної ситуації.

У 2010 році було проведено перший етап робіт по облаштуванню шести газодобувних свердловин на міському полігоні та здійснено пробний відбір звалищного газу. Як показали пробні відкачки газу, його кількість та якість виявились достатніми для промислового видобування (близько 320 м³ на годину).

Після виготовлення та погодження проектної документації у 2011 році було завершено роботи з подальшого буріння додаткових експлуатаційних свердловин. На сьогоднішній день пробурено та облаштовано 12 свердловин глибиною від 15 до 18 метрів по відбору газу, прокладено транспортних трубопроводів загальною довжиною близько 1,6 км та встановлено газозбірну станцію зі станцією по збору конденсату. Крім того, на даний час встановлено факельну установку по спалюванню полігонного газу. Загальна вартість проекту складає 1,6 млн. євро. Роботи виконувались за рахунок інвестиційних коштів НААSE та частково - КУП «ЕкоВін». Орієнтовний термін видобутку газу - 15-20 років.

Міський голова Володимир Гройсман зазначає, що завдяки реалізації проекту по спалюванню полігонного газу стан навколишнього середовища на міському полігоні ТПВ буде значно кращим. «Років 5-6 тому, коли вперше сюди приїхали, ми застали жахливу картину - сміття літало по усьому полігону, цілі «озера» ядовитого фільтрату. Це потребувало від нас серйозних дій щодо рекультивації цього полігону, його укриття і вирішення екологічних питань, - говорить очільник Вінниці. - Упродовж трьох років ми працювали над формуванням проекту, дослідженнями по газу тощо. Інвестиція, яка була необхідна нам для старту, була надана німецькими партнерами. Далі буде зменшення викидів CO2, з\'явиться певний ресурс для самоокупності обладнання та можливість залучення коштів (отриманих за механізмом, передбаченим Кіотським протоколом) для подальшої рекультивації полігону. Крім того, раніше тут було багато самозагорянь та підпалів, а, отже, і задимленість та жахливі умови для людей, які живуть навколо. Це питання сьогодні виключено - природнім шляхом цього вже не буде». Крім того, Володимир Гройсман сподівається, що у разі підтримки державної програми по так званому «зеленому» тарифу, газ, який сьогодні видобувається на полігоні, у перспективі перетворюватимуть на електроенергію.

«Вінницька область займає сьогодні перше місце по енергозбереженню, - відзначив голова Вінницької ОДА Микола Джига. - Ми запустили три гідроелектростанції, дві сонячних електростанції. І цей проект також говорить про те, що можна добувати електроенергію та тепло альтернативними заходами. Технологія на міському полігоні ТПВ - одна із найновітніших. За цим майбутнє, адже це незалежність від імпортних енергоносіїв».

Представник компанії HAASE в Східній Європі та Україні Йорг Майснер каже, що кошти, які будуть отримуватися від виробництва електроенергії, будуть вкладатися в рекультивацію полігону. «В цілому, це в більшій мірі екологічний проект, тому що я знаю цей полігон ще з 2008 року і можу сказати, що за цих три роки зроблено надзвичайно багато. Найкращі умови для співпраці та прозорість відносин з боку міської влади я зустрів саме у Вінниці, - говорить Йорг Майснер. - Тепер крок за кроком на полігоні буде проводитись робота і маю надію, що через 10-15 років тут буде майданчик для гольфу, так як це робиться зараз в Німеччині». Аналогічні установки в Україні є лише на полігонах твердих побутових відходів міст Запоріжжя та Кременчука.

У 2012 році на полігоні планується встановлення ще 3-4 газових свердловин та використання газу у блочній модульній електростанції в контейнерному виконанні потужністю 400- 600 кВт/год. А відтак, рентабельність даного проекту та подібних до нього буде значно вищою, а також цікавою для іноземних інвесторів у випадку прийняття Україною Закону про «зелений» тариф на вироблену електроенергію.

Для довідки:

Факельна установка - це високотемпературний факел, що служить для згорання газу, який містить метан, при температурі 1000⁰ С. Мінімальний вміст метану може складати 25% об\'єму. Інші компоненти вважаються інертними. Високотемпературний факел оснащений всім необхідним для автоматичної роботи обладнання. В процесі спалювання досягається зменшення викиду парникових газів в атмосферу в 21 раз (з перерахунку на вуглекислий газ).


Переглядів: 11607
Поширень: 0