З 19 грудня у Вінниці стартує міжнародний конкурс на кращу концепцію розвитку території Центрального парку культури та відпочинку імені Горького. Архітектори та проектні організації, що мають відповідний професійний рівень, матимуть нагоду до 1 квітня запропонувати свою ідею концепції подальшого розвитку однієї з найулюбленіших зон відпочинку городян та отримати грошову винагороду у розмірі 80 тисяч гривень.

Сучасний мікс ЦПКіВ ім. Горького з елементів природного ландшафту, радянських традицій паркового будівництва та архітектурних вкраплень доби первинного капіталізму кінця ХХ століття – давно не влаштовує вінничан, але сам парк продовжує бути одним з улюблених місць проведення їхнього дозвілля. Тому і виникла необхідність визначитись, якими ж мають бути перспективи подальшого розвитку Центрального парку. Саме тому за ініціативи міського голови Володимира Гройсмана виконком міської ради 15 грудня ухвалив рішення про порядок проведення у місті архітектурно-містобудівного конкурсу на кращу концепцію розвитку парку.

Вперше для архітектурних конкурсів встановлено безпрецедентно високий призовий фонд – 160 тис. грн. Ті архітектори, які запропонують найкращий із варіантів, отримають призових 80 тисяч гривень винагороди за перше місце. Крім того, за друге та третє місце конкурсанти отримають відповідно 40 та 20 тисяч. Також буде виплачено п’ять заохочувальних премій по 4 тисячі кожна.

Конкурс має ряд вимог. Зокрема, слід запропонувати ідею розвитку парку із комплексним благоустроєм із утворенням загальної прогулянкової зони без зменшення загальної площі озеленення. Крім того, слід розділити на зони територію парку з чітким визначенням функціональних призначень – тихий відпочинок, прогулянки, спорт, розваги тощо. Також архітектори мають запропонувати озеленення із врахуванням та збереженням цінних зелених насаджень парку. Слід також облаштовувати майданчики (або ж запропонувати реконструкцію існуючих) для проведення культурно-розважальних програм, фестивалів, конкурсів тощо; запропонувати краще рішення щодо освітлення території та ландшафтний дизайн території парку із збереженням природних умов місцевості.

Головною вимогою до проектів є відсутність будь-яких новобудов. За словами директора департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради Максима Мартинюка, головним напрямом розвитку Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького, пам’ятки садово-паркового мистецтва національного значення в м. Вінниці, є створення рекреаційного культурно-розважального об’єкту з врахуванням його як громадського об’єкта, так і об’єкта культурної спадщини. «Цей відкритий міжнародний конкурс є пошуком концептуальних рішень щодо розвитку ЦПКіВ імені Горького, - говорить Максим Мартинюк. – Активне втручання сучасної забудови суперечить, а часто є і просто несумісним із статусом парку-пам’ятки. Тому акцент у конкурсному проекті слід зробити саме на ландшафтному дизайні, благоустрій території із збереженням існуючих зелених насаджень та зон для відпочинку та прогулянок городян».

Міський голова Володимир Гройсман також зазначив, що на території парку жодних будівництв бути не може. «Мова йде про конкурс на рекреаційну територію відпочинку вінничан, - підкреслив очільник Вінниці. - Ніяких забудов тут просто бути не може. Такі роботи навіть не будуть розглядатися конкурсним журі. Мова іде про ідею парку, про його наповнення, про створення територій благоустрою, територій відпочинку, фонтанів, якісні алеї, освітлення та зелені насадження – чим більше, тим краще. Ось в цьому і сутність цього конкурсу. Ми не маємо права навіть говорити про те, щоб забудовувати пам’ятку садово-паркового мистецтва національного значення. Центральний парк повинен стати інтерактивним місцем для відпочинку в центральній частині міста. Саме тому ми звертаємось і до вінничан, і до іноземних фахівців щодо пошуку ідей, які можуть бути корисними і прийнятними для Вінниці».

Останній термін подачі конкурсних робіт – 1 квітня 2012 року. З умовами конкурсу можна ознайомитись в департаменті архітектури, містобудування та кадастру міської ради за адресою: вул. Пушкіна, 38 кабінет 21, а також на сайті міської ради (www.vmr.gov.ua).


Переглянути більшу мапу

Для довідки:
Центральний парк культури і відпочинку в своїх нинішніх межах з’явився в другій половині 30-х років ХХ століття на місці міського саду. Парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва національного значення. В зоні тихого відпочинку збережено природний ландшафт, зелені насадження мають багатий дендрологічний склад – 180 видів і форм, серед яких є рідкісні та цінні. В зоні активного відпочинку розташовані атракціони. Окремо можна виділити спортивну зону парку.
Суттєво негативний вплив на стан парку мала бурхлива і безсистемна економічна активність на його території в 1990-х і на початку 2000-х років, коли під виглядом рекреаційних об’єктів з’явились заклади громадського харчування із інфраструктурою для їх обслуговування. Певного занепаду зазнали окремі розважальні об’єкти (планетарій, велика кількість атракціонів, Літній театр тощо). Сьогодні частина цих об’єктів застаріла не тільки матеріально, але й морально.


Переглядів: 6838
Поширень: 0