Рік, що минає, приніс в економіку міста чимало досягнень. Цьогоріч Вінниця приєдналась до європейської ініціативи «Угода мерів» та виграла грант Європейської комісії щодо стійкого енергетичного планування. Також було підписано міжурядовий Меморандум зі Швейцарською Конфедерацією щодо надання технічної та фінансової допомоги для впровадження проектів з енергоефективності, а нещодавно виконком затвердив муніципальний енергетичний план міста.

У 2011 році покращилась ситуація із зайнятістю населення та виплатою заробітної плати. Кількість безробітних вінничан у порівнянні з минулим роком зменшилась із 3,5 тисяч осіб до 2,4 тисяч. Заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах цього року також зменшилась. У 2009 році підприємства боргували вінничанам 11,7 мільйонів гривень заробітної плати, в 2010 - 5,6, в грудні ж 2011 року рівень заборгованості становив 2 мільйони. Крім того, рівень середньої зарплатні поточному році склав 2,3 тисячі гривень.

У 2011 році Вінниця посіла перше місце у рейтингу «Прозорість органів місцевої влади». Для підтримки підприємницької діяльності створено незалежний сайт «Перевірка», де вінницькі бізнесмени матимуть змогу отримати усі нормативні документи, які визначають порядок перевірки органами контролю. Цей сайт зможе стати у нагоді як для підприємців із досвідом, так і для новостворених юридичних та фізичних осіб-підприємців, яких цьогоріч у обласному центрі зареєстровано 560 та 1770 осіб відповідно.

За словами директора департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Галини Якубович, упродовж 2011-го в економіку міста надійшло більше дев\'яти мільйонів доларів США іноземних інвестицій. «За рахунок коштів інвесторів реконструйовано стадіон ЗШ №35 та ділянку набережної річки Південний Буг, введено в експлуатацію найбільший в Україні світломузичний фонтан, - говорить Галина Якубович. - Загалом обсяг виконаних будівельних робіт у 2011 році очікувано складе понад мільярд гривень, обсяг інвестицій в основний капітал майже півтора мільярди гривень».

Цього року вдалось зменшити чергу (із 560 до 397 дітей) у дошкільних навчальних закладах. Це стало можливим завдяки розширенню мережі ДНЗ за рахунок відкриття нового дитячого садка №6 «Шоколадка» на вул. А. Іванова,11. Крім того, у 2011 році розпочато реконструкцію дитячого садочка на вулиці Червоноармійській, 85а, який прийнятого в комунальну власність територіальної громади. Наступного року до цього садочку планується прийняти 100 діток та ввести в експлуатацію новозбудований садок на 280 місць в мікрорайоні «Поділля».

Основним із пріоритетних напрямків розвитку Вінниці на наступний рік є затвердження знакового документу - Стратегії розвитку міста «Вінниця - 2020: сучасне, комфортне європейське місто». Цей документ передбачатиме перспективний розвиток Вінниці до 2020 року та охоплення усіх сфер життя громади. У відповідності до Програми економічного і соціального розвитку м. Вінниці на 2012 рік передбачається також проведення коригування Генерального плану міста та продовження робіт із створення електронної карти м. Вінниці та міського земельного кадастру. У 2012 році продовжиться робота і по покращенню прибудинкових територій міста, планується влаштування п\'яти спортивно-ігрових мультикомплексів та 20 дитячих майданчиків.

У планах мерії на наступний рік продовжити роботу з удосконалення інженерної інфраструктури територій приватного сектору забудови. Так, зокрема, триватиме будівництво об\'єктів каналізації в мікрорайоні «Старе місто» (вул. Киянко, Ілика, Добрих сусідів, Левадній та ін.). Проводитимуться роботи щодо поліпшення якості альтернативних джерел питної води, зокрема, упродовж 2012 року на 140 колодязях буде проводитись ремонт та їх очистка.

Крім того, продовжуватиметься робота з реформування медичної галузі та удосконалення первинного рівня надання медичної допомоги. Наступного року планується впровадити єдину комп\'ютерну мережу та електронну медичну картку пацієнта та розширити спектр послуг медичного страхування. Так, зокрема на базі Центру медико-санітарної допомоги №7 (вул. Київська) планується створити клініко-діагностичний центр для населення.

Одним із пріоритетних напрямків розвитку міста на 2012 рік є і удосконалення технологій роботи і розширення діяльності Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» та створення трьох нових центрів з надання соціальних послуг з урахуванням територіального розташування. Крім того, планується впровадити новий Web-ресурс «Прозоре місто».

Також у планах міської ради у 2012 році передбачається проведення реконструкції проспекту Космонавтів, вулиць Верхарна, Тімірязєва, Некрасова та Шмідта. Наступного року також передбачається оптимізація мереж автобусних маршрутів та поліпшення рухомого складу КП «Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління».

У пріоритетах мерії є також збереження динаміки економічного розвитку обласного центру, створення нових виробничих потужностей з якісними робочими місцями. Зокрема, передбачається зростання заробітної плати на 31,7%, скорочення заборгованості із заробітної плати, створення понад 7 тисяч нових робочих місць тощо.


Переглядів: 6916
Поширень: 0