У Вінниці досить активними темпами триває процес створення об\'єднання співвласників багатоповерхових будинків. На сьогоднішній день в обласному центрі нараховується вже 226 будинків, в яких створено об\'єднання співвласників. Для того, аби голови ОСББ могли орієнтуватися у своїх знаннях та обов\'язках, були обізнаними у законодавчій базі стосовно утримання будинків та могли правильно вести документацію, минулого року за ініціативи міської ради було розроблено спеціальний навчальний курс для голів ОСББ та старших по будинках. Під час навчання управителів будинків знайомили із найбільш актуальними проблемами, з якими вони сьогодні щоденно зустрічаються у своїй роботі, а також допомагали зорієнтувати голів ОСББ на ефективне управління житловим комплексом.

За словами начальника відділу по розвитку ОСББ департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Романа Фурмана, перший курс успішно пройшов для 20 управителів. «Сьогодні люди, які очолюють об\'єднання, працюють за різними професіями - електрик, сантехнік, бухгалтер, юрист тощо, - говорить Роман Фурман. - В зв\'язку із відсутністю на державному рівні вимог щодо управителів ОСББ та старших по будинку, мало хто із представників існуючих об\'єднань досконало знає свої права та обов\'язки, недостатньо орієнтується у законодавчому колі стосовно утримання будинків та часто не знають, як правильно оформляти ті чи інші договори, вести бухгалтерський облік тощо. Саме тому минулого року було проведено навчальний курс для голів ОСББ, який зможе допомогти у повсякденній роботі».

Голова правління ОСББ «Подолянка - 12» Олена Павловська говорить, що інформація, яку вона отримала під час навчального курсу, є досить корисною, актуальною та практичною. «П\'ять днів на тиждень упродовж двох місяців нас навчали спеціалісти із різних галузей - економіки, комунального господарства, податкової та інші фахівці, - розповідає Олена Павловська. - Після навчання одразу перевірю документацію на відповідність і визначу, що потрібно вимагати від забудовника, оскільки я, приміром, до цього не була ознайомлена із тим, що забудовник зобов\'язаний надати перелік документів під час здачі об\'єкту». Голова ОСББ «Подолянка-12» також повідомила, що завдяки отриманій під час навчання інформації зможе давати відсіч деяким надавачам послуг. «Деякі з них зловживали нашою необізнаністю і нав\'язували нам свої умови роботи, тепер у законодавчому колі із ними можна буде вирішувати питання за нашими умовами», - каже Олена Павловська.

За словами Романа Фурмана, цей курс навчання був пілотним, а отже і повністю безкоштовним. Далі, у відповідності до пропозицій та побажань випускників курсу, до програми навчання будуть вноситись зміни. Наразі проводитиметься набір слухачів на другий курс навчання для управителів багатоповерхових будинків.


Переглядів: 3280
Поширень: 0