2 березня відбулася Всеукраїнська селекторна нарада під керівництвом Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойко з приводу розрахунків за спожиті енергоносії. У ній взяли участь керівники профільних міністерств і відомств, очільники облдержадміністрацій.

Вінницьку область на селекторній нараді представляв голова облдержадміністрації Микола Джига. Також участь у нараді взяли заступник голови облдержадміністрації Роман Аксельрод, Вінницький міський голова Володимир Гройсман, в.о.начальника Головного управління житлово-комунального господарства, енергетики та зв’язку облдержадміністрації Інна Бєлова та інші. В селекторній студії Вінницької філії ПАТ «Укртелеком» були також присутні керівники провідних комунальних та енергопостачальних підприємств.

Під час Всеукраїнської селекторної наради розглянуто питання розрахунків підприємств, установ, організацій і населення за спожиті електроенергію та газ, виконання завдань щодо впровадження енергозберігаючих технологій.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко закликав представників регіонів розібратися в ситуації на місцях та вжити відповідних заходів для покращення стану розрахунків: «Ситуація з розрахунками – критична. На 13 млрд гривень газу спожито, і лише 3 млрд. гривень проплачено. Рівень розрахунків за енергоносії коливається по регіонах від 0,7% до 40% від загального обсягу заборгованості. Середній показник погашення заборгованості по країні – 23%. Наше завдання на сьогодні - знайти вихід з цієї ситуації, розглянути найбільш проблемні моменти, які залежать як від центральних органів влади, так і від місцевого керівництва. Ми не можемо бути заручниками непрофесійності деяких осіб. З наступного тижня заступниками губернаторів, керівниками облгазів, обленерго мають бути затверджені графіки погашення заборгованості», - підкреслив він.

«За спожиту теплову енергію в нинішньому опалювальному сезоні Вінниччина розрахувалося на 51,7 %, – повідомив Роман Аксельрод, – Цей показник вдвічі вищий, ніж середній в державі. За лютий 2012 року населення Вінницької області розрахувалося за тепло на 98%. Проблеми з розрахунками мають підприємства, установи та організації, що фінансуються з державного (8,3 млн.грн) та місцевих бюджетів (7,3 млн.грн.), – зазначив він – Різниця у тарифах, яку має відшкодовувати держава, становить 40,7 млн. грн. За спожиту електроенергію підприємства і організації житлово-комунального господарства області розрахувались на 96,6%. Обласне керівництво контролюватиме ситуацію і буде втілювати державну політику в цьому плані для того, щоб вчасно розрахуватись із боргами».

Голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига зазначив: «Питання газу – питання політичне. Це питання проплати російським партнерам за використаний газ. Щоб була економія – потрібно переходити на альтернативні джерела енергії. Соціальна сфера – дитячі садочки, лікарні, школи, за винятком населення, має бути повністю переведена на альтернативні джерела енергії. Сьогодні увесь світ йде по шляху економії тепла. Утеплення фасадів, ремонт тепломереж, утеплення теплотрас – ось основні заходи, які мають бути вжиті з цією метою».

«Жоден енергоефективний захід не дасть такого ефекту, як утеплення зовнішніх конструкцій, фасадів. Нещодавно введена в експлуатацію енергоефективна школа у Томашполі втричі менше споживає тепла, ніж аналогічна, належним чином не утеплена», – підкреслив заступник голови обласної державної адміністрації Роман Аксельрод.



Переглядів: 4358
Поширень: 0