Залізничні переїзди є найбільш складними елементами вулично-дорожньої мережі, які вимагають від водіїв особливої уваги і беззаперечного виконання Правил дорожнього руху. В Україні щорічно на залізничних переїздах трапляється близько 100 випадків зіткнень рухомого складу з автотранспортом. На Вінниччині у минулому році сталося п’ять ДТП на залізничному переїзді, щоправда лише у двох випадках постраждали двоє водіїв.

Ретельний аналіз дорожньо-транспортних пригод на залізничних переїздах показує, що всі вони трапляються через грубе порушення водіями правил перетину переїздів, виїзд на переїзд при закритих шлагбаумах та заборонних показниках переїзної сигналізації, в деяких випадках автотранспорт виїздить у бік поїздів, що прямують.

За словами старшого інспектора з особливих доручень відділу ОДР УДАІ Дениса Фурманюка, впродовж поточного року співробітниками ДАІ області виявлено 39 порушень водіями правил проїзду залізничних переїздів. До адміністративної відповідальності співробітниками ДАІ притягуються як водії, які порушують правила проїзду залізничних переїздів, так і власники переїздів і підходів до них за незадовільний стан їх утримання. Двічі на рік, весною та восени Державтоінспекція Вінниччини разом із «Укрзалізницею» здійснює комісійне обстеження залізничних переїздів, щоб попередити аварійність на цій вулично-дорожній мережі. А водіям варто пам’ятати, що рух через залізничний переїзд заборонено у таких випадках:

  • черговий по переїзду подає сигнал заборони руху – стоїть до водія грудьми або спиною з піднятим над головою жезлом ( червоним ліхтарем чи прапорцем) або з витягнутими в сторони руками;
  • шлагбаум опущений або почав опускатися;
  • увімкнено забороняючий сигнал світлофора чи звукову сигналізацію;
  • за переїздом утворився затор, що зможе змусити водія зупинитися на самому переїзді;
  • до переїзду в межах видимості наближається поїзд;

Якщо проїзд через залізничну колію заборонено, водій повинен зупинити свій транспортний засіб перед стоп-лінією, відповідним дорожнім знаком, шлагбаумом, світлофором так, щоб бачити сигналізацію, а у випадках, коли такі засоби організації дорожнього руху відсутні – не ближче 10 метрів до найближчої рейки. Виконуючи такі прості Правила, ви уникнете дорожніх автопригод і збережете власне та чуже життя.



Переглядів: 4175
Поширень: 0