22 березня в обласній державній адміністрації відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Вінницькою областю та Національною Академією медичних наук України.

Учасниками угоди від Вінницької області були: голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига; перший заступник голови Вінницької обласної Ради Ігор Кревський; заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова; голова Вінницької міської Ради Володимир Гройсман; начальник управління охорони здоров’я та курортів облдержадміністрації Лідія Діденко; академік НАМНУ, ректор Вінницького Національного медичного університету ім. М. І. Пирогова Василь Мороз. Від Національної академії медичних наук України угоду підписав Президент Національної академії медичних наук України, академік Андрій Сердюк.

Згідно з текстом угоди, Вінницька обласна державна адміністрація в особі голови Джиги Миколи Васильовича, з однієї сторони та Національна академія медичних наук України з іншої сторони з метою реалізації Програми економічних реформ Президента України В.Ф.Януковича на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава» в частині поліпшення здоров’я населення Вінницької області, забезпечення рівноправного й справедливого доступу громадян до медичних послуг в наукових установах НАМН України та усвідомлюючи необхідність наближення високоспеціалізованої медичної допомоги до населення і забезпечення її на рівні сучасних стандартів діагностики та лікування уклали цей Меморандум про наступне:

Національна академія медичних наук України:

  • виділяє квоти для надання високоспеціалізованої медичної допомоги населенню Вінницької області в 28 наукових установах НАМН України;
  • надає високоспеціалізовану медичну допомогу за рахунок коштів Державного бюджету в межах видатків, передбачених НАМН України на відповідний рік, без будь-яких додаткових витрат з боку Вінницької області.

Вінницька область:

  • здійснює організаційні заходи щодо створення органами охорони здоров’я області дієвої, прозорої системи відбору та направлення громадян області, що потребують високоспеціалізованої медичної допомоги, до наукових установ НАМН України відповідно до встановленого порядку.

Відповідно до підписаного між сторонами документу, Вінницькій області надано квоту на безкоштовне обслуговування 1709 пацієнтів, які потребують високоспеціалізованої допомоги найкращих вітчизняних фахівців у спеціалізованих медичних закладах Національної Академії медичних наук України. Направлення на стаціонарне лікування до клінік установ Національної академії медичних наук України здійснює обласне управління охорони здоров’я.

Президент Національної академії медичних наук України, академік Андрій Сердюк під час підписання угоди зазначив: «Ми опрацювали квоти для усієї України, це майже 45 тисяч хворих, які можуть отримати лікування за державний кошт в установах Національної Академії медичних наук України. При розподілі квот ми виходили з показників чисельності населення, рівня захворюваності в кожній області та можливостей наших установ. 1709 пацієнтів з Вінницької області з найважчими формами патологій зможуть отримати висококваліфіковану допомогу фахівців наукових центрів протягом 2012 року. Спеціалізована допомога здійснюватиметься за рахунок державного бюджету. Минулого року в установах Національної Академії медичних наук України отримали лікування 2 349 вінничан, 6 тисяч – на поліклінічному обслуговуванні. 113 вінничан в цьому році вже проліковано на квотній основі. У нашій установі найбільш високопрофесійний медичний персонал, до послуг якого сучасна апаратура зі значними лікувально-діагностичними потужностями. І ми повинні разом, спільними зусиллями допомогти нашому населенню стати на шлях здорового способу життя».

Також Андрій Сердюк відзначив успішний початок процесу модернізації охорони здоров’я на Вінниччині і подякував Миколі Джизі за особисту увагу до розвитку медицини в регіоні.

Довідково:

Порядок направлення пацієнтів до наукових установ НАМН України

Головні лікарі наукових установ Національної академії медичних наук України розробляють та доводять до відома обласного управління охорони здоров’я, порядок та показання для направлення хворих до консультативної поліклініки і клініки наукової установи, визначаючи при цьому (з урахуванням характеру хвороби) необхідні обсяги обстеження хворого в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання.

Направлення на стаціонарне лікування до клінік установ Національної академії медичних наук України здійснює обласне управління охорони здоров’я.

Госпіталізація планових хворих в клініки здійснюється після їх огляду в консультативній поліклініці наукової установи при наявності показань для стаціонарного лікування у відділенні відповідного профілю та згідно наукових розробок установи.



Переглядів: 3971
Поширень: 0