22 березня відбулось чергове засідання виконавчого комітету Вінницької міської ради, під час якого було розглянуто 55 питань за переліком. Головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан прозвітував про заходи, які проводяться з метою попередження розповсюдження захворюваності на туберкульоз серед населення обласного центру. Крім того, члени виконкому привітали двох вінничан - Наталію Горобчук та Віктора Харкова із отриманням відзнаки Президента України.

У відповідності до Указу Президента України № 27/2012 «За вагомі особисті заслуги у державотворчій, соціально-економічній, культурно-освітній діяльності, сумлінне і бездоганне служіння Українському народові та з нагоди Дня Соборності та Свободи України» завідуюча дошкільним навчальним закладом №35 Наталія Горобчук та генеральний директор ТОВ «Аграна Фрут Україна» Віктор Харков нагороджені ювілейною медаллю «20 років незалежності України». Вручаючи Президентську відзнаку, міський голова Володимир Гройсман побажав нагородженим і не зупинятися на досягнутому, а також отримати ще одну відзнаку на сторічний ювілей Незалежності України.

Після цього головний державний санітарний лікар міста доповів про заходи з попередження розповсюдження захворюваності на туберкульоз серед населення міста. За його повідомленням, минулого року кількість бактеріального туберкульозу зменшилась на 57%, та на 38,5% знизилась захворюваність деструктивними формами. «Втім, слід зазначити, що туберкульоз значно помолодшав, і вражає сьогодні як доросле населення, так і дітей та підлітків, - говорить Олександр Сорочан. - Відтак найбільшу питому вагу серед захворілих на туберкульоз становлять працездатні особи віком від 18 до 50 років». За словами Олександра Сорочана, одним із ефективних методів профілактики туберкульозу є вакцинація, кількість відмов від якої упродовж останніх двох років зменшилась майже удвічі. Крім того, кількість відмовників від проби на реакцію Манту також знизилась із 17 до 15 тисяч осіб.

За словами головного держсанлікаря міста, для боротьби з туберкульозом слід забезпечити своєчасну та достовірну лабораторну діагностику, ефективно здійснювати профілактичні заходи у вогнищах захворювання, а також вдосконалення системи інформування населення з питань профілактики та лікування туберкульозу.

«Це питання залишається нашою спільно проблемою, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - Ми повинні спільно працювати над її вирішенням та робити усе можливе від нас, аби не дозволяти захворюванню розповсюджуватися».


 



Переглядів: 3825
Поширень: 0