Весна - і вінничани вже з нетерпінням очікують: який сквер, площа, вулиця оновляться у 2012-му? Про ремонти й плани ремонтів цьогоріч у Вінниці "Місту" розповів Максим Мартинюк - директор департаменту архітектури, містобудування і кадастру Вінницької міської ради.

Набережна: парковки, медпункт і туалети

Набережну Рошен і цього року чепуритимуть. Вже вирішено, що відкриють медпункт і опорний пункт міліції. Для людей з обмеженими можливостями облаштують спеціальні місця для інвалідів на візках. Стаціонарні туалети, які з\'являться на набережній, обладнають антивандальною сантехнікою. Тобто крани будуть сенсорні, а мережі заховані. До слова, обладнання - німецьке, його очікують у десятих числах травня.

Вирішать і питання з парковками. На Гліба Успенського організують стоянку для великогабаритних туристичних автобусів. Друга (ця платна) автостоянка буде на Київській, біля обласної друкарні.

Відкритим залишається питання, що робити з тим непривабливим видом, який відкривається на городи людей, котрі живуть неподалік.

- Ми пропонували місцевим мешканцям закрити їх сараї та городи панелями, на яких були б якісь малюнки-візерунки, - каже Максим Мартинюк. - Але, на жаль, згоди не отримали. Можливо, цю проблему вирішимо через створення вертикального озеленення.

Вулиці і меморіал

До 9 Травня по вулиці Чехова має бути відновлений меморіал жертвам концтабору шталаг. Не тільки наведуть лад на території меморіалу, а й спеціальним чином позначать місця масових поховань в\'язнів табору.

"Точковий благоустрій" проводитиметься по усьому місту. Зокрема, частково покладуть тротуарну плитку, поставлять ліхтарі і облаштують газони по вулиці Келецькій біля будинків №104-106, а також по вулиці Театральній, будинку №7.

Острів Кемпа: два мости

- Острів заживе своїм життям тіль­ки тоді, коли буде мати сполучення з берегами. Причому в ідеалі з двома берегами: з боку набережної Рошен і з берегом біля "Авангарду", - розповідає Максим Мартинюк.

Утім, з мостами поки що проб­лема. Раніше компанія "Мостобуд" пропонувала як спонсорську допомогу збудувати міст до острова. Але міську раду не влаштував дизайно - міст був схожий на залізничний і абсолютно дисонував з фонтаном. Тоді "Мостобуд" з міськрадою домовились, що буде створена робоча група, яка і поєднає бачення міської влади і можливості інвестора. Однак переговори у групі торік припинились.

Але незважаючи на все, плани щодо Кемпи - амбітні. Біля острова планується влаштувати сцену на воді. Глядацькі місця облаштують на самому острові. А ще навколо Кемпи хочуть організувати причали, на яких будуть стояти плавучі конструкції - з готелями і ресторанами.

Проспект Космонавтів: відродять бульвар

По пр.Космонавтів від площі біля літака до вулиці Порика планується масштабна реконструкція: з перекладкою мереж, асфальтуванням дороги і тротуарів і повною реконструкцією бульвару у центрі проспекту.

- Сама площа біля літака не підлягає поки що реконструкції, тому що не зовсім зрозуміло, що з нею робити, - говорить Максим Мартинюк. - Є ідея архітектора Асадова створити там музей авіації чи космонавтики. Але поки що немає чіткого бачення і великої потреби щось робити з площею.

А вже наступного року запланована реконструкція проспекту до вулиці Келецької. Там будуть організовані дитячі майданчики і фонтани.

50-річчя Перемоги: лавочки і фонтанчик

На вулиці 50-річчя Перемоги, яку торік звільнили від кіосків і "ракушок", за кошти приватних інвесторів буде зроблений благоустрій. У планах передбачений і фонтан. Крім того, розширять і проїжджу частину від площі Перемоги до ринку "Світанок". Ремонт розпочнеться після Великодня і поминальних свят. Наразі повним ходом закуповуються матеріали.

Аквапарк на Бригантині: крига скресла

Ще кілька років тому російський інвестор отримав частково у власність, а частково в оренду землю півострова Бригантина для створення тут аквапарку і парку атракціонів. Поки розбирались з екологами і басейновим управлінням річки Південний Буг по прибережно-захисних смугах, почалась криза. Тепер інвестор повернувся до реалізації проекту.

- Всі капітальні споруди розмістяться за межами прибережно-захисної смуги, - уточнює Максим Мартинюк. - А у межах прибережно-захисної смуги будуть розміщені атракціони і рекреаційні об\'єкти. Увесь півострів буде благоустроєний, з врахуванням об\'єктів, які там є, це, передусім, церква.

Інвестори також зобов\'язались зробити реконструкцію набережної від вулиці Чорновола до Центрального мосту. Вона не буде такою ж масштабною, як це робив "Рошен". На набережній замінять покриття і відновлять зовнішнє освітлення. Підготовка документації і проекту завершиться у 2012 році.



Переглядів: 15260
Поширень: 0