Медики переконують, якщо люди вчасно дізнаються про небезпеку, проходять діагностику і вакцинацію, недуга їм не страшна.

Цикл активності дерев буває раз на 2 роки, кажуть вінницькі науковці. Торік люди найбільше потерпали від спор вільхи, граба та дуба.

«Коли людині вистачає вдихнути до 100 кубометрів пилку у повітрі, то уже в березні реєстрували до 300 зерен в кубометрі повітря, наприклад вільхи, яка є дуже важливим алергеном, і зараз, зараз з 20-х чисел квітня очікуємо появу пилку, теж в великих кількостях пилку берези», - заявила керівник аеробіологічної дослідної групи Вінницького національного медичного університету Вікторія Родінкова.

У самій лише Вінниці від цвітіння дерев та злакових потерпає до 17 тисяч людей. У кожного 5-го недужого бронхіальна астма. Починається все з алергії.

«Хворому, можливо, сьогодні і треба цю хворобу контролювати, щоб ця сама алергія на пилок, яка проявляється алергічною нежитю, не переросла в реальну бронхіальну астму», - заявляє головний алерголог м. Вінниця Борис Стремідловський.

Світлана Губа уже 5 років бореться з недугою. Жінка каже, з настанням весни її життя перетворюється на суцільні страждання.

«Зараз починається весняний період, потім пізніше травень, в мене починається уже друга алергія, і для мене липень – це проблематично. Я зацікавлена в тому, щоб попередити себе, це дуже важко, ці приступи», - розповідає пацієнтка Світлана Губа.

Аби вчасно попередити про небезпеку тисячі вінничан, місцеві науковці розробили систему прогнозів з точністю до 80%. Ці прогнози фахівці безкоштовно розсилають усім охочим на електронну пошту чи мобільний телефон.

Вінниця поки що єдине місто в Україні, представлене у спеціальній європейській алергічній мережі, яке може здійснювати відповідні дослідження. Вже наступного року науковці зможуть робити такі прогнози для алергіків інших міст України.



Переглядів: 4634
Поширень: 0