Усього до департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради надійшло 14 робіт-заявок. І 20 квітня журі визначило переможців.

Першу премію виборов вінницький колектив ТОВ Архітектурно-проектна майстерня “Плясовиці” на чолі з архітектором Юрієм Плясовицею (Назар Жовнич, Ігор Бодунов, Володимир Нестеров, Віталій Плясовиця). Вони намагались максимально зберегти історію парку, грунтовно нічого не міняли, оскільки у парку є певна історія, яку варто зберегти. Єдине, що у концепції розвитку зробили учасники, це поділили парк на чіткі зони: розважальну, спортивних видовищ, меморіальну, атракціонів, господарську...

- За основу концепції колектив узяв різні стихії Сходу: воду, землю, вітер, свідомість... - розповідає Віталій Плясовиця. - Наприклад, стихію води втілили у річці з висаджених квітів, вона простягнеться від алеї закоханих і стадіону до озера з лебедями. Більшість квітів матиме синє забарвлення. Вітер - у дережаблі, повітряній кулі, планетарію. Фонтан у центральній частині парку, звичайно, залишиться, адже це своєрідна історія міста. Його підкреслить колонада, схожа на ту, яка розміщена при вході у парк з вулиці Театральна. Поруч з фонтаном розгорнеться французький регулярний сад. Це будуть своєрідні зелені кола із вічнозелених вистрижених рослин. Меморіальна зона — вхід до парку зі сторони Книжки — сяятиме особливими ліхтарями. Вони у траві у вечірній час створять ефект-ілюзію свічок.

Але найцікавіше, як розповідає Віталій Юрійович, по парку і аж до водонапірної башти у сквері Козицького прямуватиме трамвай. Для цього частину вулиці М. Грушевського (від Театральної до арх. Аритинова — Авт.) зроблять пішохідною. Передбачено, що трамвай, чи точніше електропоїзд, буде їздити на пневмоподушках, щоб не створювати додаткового шуму. І без колій.

Оглядове колесо переміститься між стадіоном і катком, оскільки там вищий ладшафт. Туалети стануть у прямому сенсі невидимими — вони за проектом — підземні. А пішоходи спокійно від Універмагу до озера перетинатимуть вулицю по містку над дорогою. Парковка для машин розгорнеться на території сьогоднішньої господарської зони, поблизу майданчику для лунопарків...

За цю роботу архітекторам присуджено першу премію з призовим фондом у 80 тис. грн.

Друга премія конкурсу у розмірі 40 тис. грн. дісталася представникам лондонської компанії «FoRM Associates».

Третя премія з призовим фондом у 20 тис. грн. в рівних частинах розподілилась між авторським колективом із Дніпропетровська в складі Олександра Зерова та Анни Сардикової та авторським колективом із Вінниці в складі Володимира Похилюка та Назара Мусієнка.

П’ять заохочувальних премій, по 4 тис. грн., дістались авторському колективу із Вінниці в складі Дмитра Сергійчука, Віри Кухарчук, Вікторії Драчук, Максима Шаталюка; авторам із Цюріха (Швейцарія), компанія SEILER & ZEHNDER; Андрію Жданову, ПП «ЄВРОБІЛД»; авторському колективу під керівництвом архітектора Майкла Діксона, ВОГО «Подільська агенція регіонального розвитку»; авторському колективу із Вінниці в складі Олега Кириленка та Віктора Махана.

Нагадаємо, що основною метою конкурсу було: розвиток Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького як сучасного рекреаційного культурно-розважального об’єкту, з врахуванням історичної та культурної спадщини.

Виставку конкурсних робіт усі бажаючі зможуть переглянути з 10 травня у Галереї сучасного мистецтва “Арт-Шик”, що по вул. Архітектора Артинова, 12-а.

Склад журі конкурсу:

Валентина Балицька (Україна, м.Вінниця) – заступник Вінницького міського голови.

Борис Єрофалов-Пилипчак (Україна, м. Київ) – архітектор, історик архітектури, видавець, лауреат Державної премії в галузі архітектури.

Юрій Козерацький (Україна, м.Вінниця) – скульптор, автор понад 20 монументальних робіт, зокрема пам’ятник загиблим воїнам в м. Луцьку (1989-1991рр.), пам’ятник жертвам репресій 1937-1953 рр. в м. Вінниці, пам’ятник з нагоди 10-річчя Чорнобильської трагедії в м. Вінниці (1996 р.)

Юрій Пісковський (Україна, м. Київ)– архітектор, письменник, професор Міжнародної академії архітектури, почесний академік Української академії архітектури.

Анатолій Литвинов (Україна, м.Вінниця) – архітектор, кандидат архітектури, доцент Вінницького Національного технічного університету.

Сергій Матусяк (Україна, м.Вінниця) – заступник Вінницького міського голови.

Олена Олійник (Україна, м. Київ) - архітектор, професор, віце-президент Національної спілки архітекторів України, член-кореспондент Української академії архітектури, голова секції історичних міст Українського Національного комітету ICOMOS, лауреат Державної премії в галузі архітектури.

Олександр Рекута (Україна, м.Вінниця) – архітектор, директор Вінницької філії «НДІ проектреконструкція», радник міського голови з питань архітектури та містобудування.

Галина Тарса (Польща) – архітектор.

Урс Томанн (Швейцарія, м. Цюріх) – архітектор-урбаніст.



Переглядів: 21222
Поширень: 0