Минулого тижня з 22 по 25 травня у Вінниці відбувся стартовий семінар по гранту Європейської Комісії для міст-підписантів Угоди мерів, який минулого року Вінниця виграла спільно з Женевським офісом Організації об’єднаних націй по навколишньому середовищу (UNEP) та містами-партнерами Бєльці (Молдова) та Ічері Шехер (Старе Місто, Баку, Азербайджан). В рамках цього гранту UNEP допоможе Вінниці та її містам-партнерам розробити плани енергозбереження до 2020 року відповідно до європейських норм. Грант також передбачає виділення біля 800 тис. гривень на проведення пілотного проекту по термомодернізації однієї зі шкіл Вінниці.

Грант був оголошений Європейською Комісією у 2011 році для підтримки міст Східної Європи і Середньої Азії, які взяли на себе зобов’язання по енергозбереженню відповідно до Угоди мерів. В рамках цих зобов’язань міста повинні подбати про скорочення споживання енергії на своїй територій не менш ніж на 20% і не менш ніж на 20% скоротити викиди у атмосферу так званих парникових газів, зокрема вуглекислого газу.

Виконання цих зобов’язань передбачає комплекс зусиль, спрямованих на підвищення ефективності теплопостачальних організацій, скорочення втрат тепла на етапі його транспортування та у будівлях, оптимізацію роботи транспорту у місті, правильне поводження зі сміттям, перехід на більш раціональне використання енергії на підприємствах міста тощо. А для того, щоб спланувати ці дії, необхідно в першу чергу оцінити нинішній стан споживання енергії та рівня шкідливих викидів.

Саме це завдання і стоятиме перед містами-учасниками гранту на перших етапах. Фахівці з UNEP і залученої до проекту Франкфуртської школи менеджменту та бізнесу поділяться з вінницькими колегами методиками оцінки викидів і допоможуть визначити план першочергових дій. Після цього настане черга реалізації пілотного проекту за кошти гранту в одній із шкіл міста.

Вінниця приєдналась до Угоди мерів у 2011 році, і вже сьогодні активно працює над запровадженням нових підходів до енергозбереження. Новий проект стане гарним доповненням до тих проектів, які реалізуються у місті у цій сфері за підтримки інших міжнародних організацій – Агентства з міжнародного розвитку США (USAID, проект «Реформування міської системи теплозабезпечення»), Міністерства економіки Швейцарії (SECO, проект комплексної модернізації теплозабезпечення у двох мікрорайонах міста і підвищення ефективності управління комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго»), Міжнародної фінансової корпорації (IFC, стимулювання енергозбереження в житловому секторі). Нещодавно стало відомо, що Вінниця увійшла в число чотирьох українських міст для участі ще в одному проекті – ДЕМО-Україна, який підтримується Північною енергетичною фінансовою корпорацією (NEFCO) і який дозволить за рахунок передбачених проектом пільгових кредитних і грантових ресурсів провести модернізацію ще 2 котелень. Власне зусилля і успіхи міста Вінниці в сфері енергозбереження і сприяли тому, що саме вона стала базовим містом для проекту UNEP і була обрана також для проведення стартового семінару по проекту.

Семінар складався з двох частин. Перша – була присвячена обговоренню теми, чому питання енергозбереження є сьогодні таким актуальним у всьому світі, і які заходи необхідно реалізовувати у цьому напрямку. Учасники цієї частини семінару – а це були представники різних міст України, Молдови, Росії, Республіки Білорусь і Азербайджану – отримали можливість ознайомитись з даними міжнародних досліджень в області змін клімату. Так, згідно даних Франкфуртської школи, уже сьогодні більш північні території Європи частіше мають дощову погоду, а більш південні території поступово стають більш засушливими. Згідно прогнозів, все це може суттєво вплинути не тільки на наше повсякденне життя, але і на економічний стан наших держав. Щоб утримати ситуацію принаймні на нинішньому рівні, до 2050 року споживання енергії і викидів парникових газів в світі необхідно скоротити на 50%. Інакше зміни клімату можуть стати просто незворотними.

Вирішення цих завдань залежить в першу чергу від міст – адже саме вони є найбільшими споживачами енергії. Вже сьогодні до Угоди мерів приєдналось більше 3000 міст різних країн Європи. Кращі практики не тільки таких розвинутих європейських країн як Німеччина, але і більш схожих до нас Сербії та Боснії в сфері енергозбереження також були представлені учасникам семінару.

Приєднання до Угоди мерів накладає на міста-учасники зобов’язання, але водночас відкриває доступ до ресурсів міжнародних організацій, які спрямовуються на програми пом’якшення кліматичних змін і енергозбереження. Прикладом цього і може служити грант Європейської Комісії, який Вінниця отримала.

Друга частина семінару була присвячена безпосередньо плануванню роботи по проекту, який розрахований на 3 роки.


Переглядів: 4302
Поширень: 0