За словами заступника міністра Міністерства надзвичайних ситуацій Василя Квашука, щось подібне могло статися ще в 2008 році, коли через безперервні дощі довелося провести частковий скид води на Дніпровській ГЕС.

- Я вбачаю в цьому пряму аналогію. В Україні тоді частково затопило Могилів-Подільський і Ямпільський райони Вінницької області, а також відзначалося підвищення води в Одесі, однак катастрофічних наслідків не було, - каже Василь Квашук. - Але що сталося в Кримську? Три дні лив дощ, випало п\'ять місячних норм опадів. Я думаю, Гідрометеоцентр знав, що станеться, за дві доби до цього. Вони могли скинути воду, не чекаючи, поки переповниться водосховище і вода почне переливатися через дамбу...

Тим часом мешканці Кубані стверджують, що влада істотно занижує масштаби катастрофи. Свідки повені розповідають, що тіла загиблих вивозили по кілька сотень, а офіційно – жертвами стали 170 людей. Так, місцева телерадіокомпанія "Електрон" повідомляє, що тільки в один з чотирьох моргів привезли близько 400 трупів. Про це ж пишуть у російських блогах та соцмережах.

Досі у підтопленому місті працюють кілька тисяч рятувальників і добровольців, а небайдужі громадяни з інших регіонів почали збір гуманітарної допомоги для постраждалих.

Попередні результати розслідування свідчать про те, що найбільш імовірною причиною масової загибелі в Кримську стали природні фактори, а відсутність дієвої системи оповіщення громадян посилило наслідки трагедії.

Українські рятувальники в свою чергу запевняють, що розробило безліч способів раннього оповіщення: використовують сирени та мобільники.

- Якщо подібне відбудеться у нас, можемо залучити Збройні сили. Причому не тільки при катастрофах державного рівня, але і регіональних, і локальних. У нас затримки при спілкуванні з армією не було ніколи - прибувають швидко, - запевняє Василь Квашук. - На постраждалих територіях створюється інфраструктура і навіть можливість забезпечення зв\'язку, зарядки мобільних телефонів. Створюється і покриття мережею Інтернет. В наших територіальних підсистемах є начальники служби зв\'язку та оповіщення - вони і забезпечують технічні можливості.



Переглядів: 3789
Поширень: 0