13 липня відбулось офіційне відкриття Муніципального консультативно-діагностичного центру. Цей масштабний проект був ініційований Міністерством закордонних справ Ізраїлю та реалізований спільно з Вінницькою міською радою та Благодійним Фондом Петра Порошенка. В урочистій церемонії відкриття взяли участь Заступник прем’єр-міністра, Міністр закордонних справ Держави Ізраїль Авігдор Ліберман, міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко, голова Вінницької ОДА Микола Джига та Вінницький міський голова Володимир Гройсман.

Ідея створення сучасного діагностичного центру у Вінниці виникла в ході зустрічей Міністра закордонних справ Держави Ізраїль Авігдора Лібермана і Петра Порошенка (який свого часу був Міністром закордонних справ України), Вінницького міського голови Володимира Гройсмана та представників посольства Держави Ізраїль в Україні.

Відкриття сучасного діагностичного центру

В грудні 2010 року розпочались перемовини щодо конкретних планів реалізації цього проекту.

Навесні 2011-го до обласного центру завітали експерти Міністерства закордонних справ Ізраїлю в галузі медичної співпраці з іноземними державами для вивчення документації, вибору найзручнішого місця для створення Центру та знайомства із існуючим медичним обладнанням тощо.

А згодом місто отримало підтвердження того, що Держава Ізраїль не лише допоможе у технічних питаннях по створенню Центру, а й поставить усе найсучасніше обладнання та проведе навчання вінницьких фахівців, які працюватимуть на цій апаратурі.

У січні 2012 року до цього проекту підключився Благодійний Фонд Петра Порошенка – наміри сторін були закріплені у відповідному Меморандумі про співпрацю, який підписали Вінницький міський голова Володимир Гройсман та голова БФ Петро Порошенко в присутності Надзвичайного та Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Еля. Фонд погодився профінансувати частину ремонтних робіт та придбання додаткового обладнання.

Загалом у створення Центру ізраїльською стороною було вкладено понад двох мільйонів доларів США, міською радою – 2,6 млн. грн., Благодійним Фондом Петра Порошенка – 2,4 млн. грн.

У діагностичному центрі сучасне обладнання

На даний час усі роботи по облаштуванню приміщень завершені; сучасне обладнання, надане державою Ізраїль, - поставлено. Це цифровий рентген-апарат CR, який дозволяє робити високоякісні знімки у цифровому форматі та сканувати їх на термопапір. Одна касета із термопапером дозволяє робити до 20 тисяч знімків, не використовуючи розчини та фіксатори, як то було раніше. Крім того, у новому центрі вже встановлено спіральний комп’ютерний томограф, який дозволяє робити шістнадцять зрізів і «пошарово» обстежувати орган. Цей апарат дозволяє проводити більш детальніше обстеження, що в свою чергу збільшує можливість виявити захворювання на ранніх стадіях. Також у центрі встановлено новий апарат для УЗД, мамограф та електрокардіограф.

Також у муніципальному діагностичному центрі вже незабаром буде запроваджено лабораторну діагностику для обстеження і аналізу біохімічних параметрів крові та обстеження сечі за допомогою аналізаторів. За два тижні буде встановлено апарат для ендоскопічного обстеження черевної порожнини.

IT-фахівцями міської ради в діагностичному центрі облаштовано систему електронного управління чергою, тобто вінничани самостійно зможуть приходити до центру та записуватися на консультацію або ж на ту чи іншу діагностичну процедуру. Крім того, ними розпочато роботу по запровадженню електронної картки пацієнта «Доктор-Елекс», яка дозволятиме здійснювати обмін інформацією між лікарями та одразу отримувати медикам інформацію про пацієнта, зокрема кратність обстежень, динаміку захворювання, історію хвороби тощо та одразу ж вносити зміни до електронної бази даних.

Приймати відвідувачів Центр буде, починаючи з перших днів вересня. Сюди можна буде звертатись за діагностикою органів черевної порожнини, статевих органів, молочної та щитовидної залози, серцево-судинної системи, проводити обстеження кістково-м’язової системи тощо.

Одним з головних завдань центру буде забезпечення оперативної діагностики ургентним хворим, яким ці послуги надаватимуться безкоштовно. Крім того, усі бажаючі тут зможуть пройти профілактичні обстеження, які здійснюватимуться на платній госпрозрахунковій основі, але ці послуги будуть значно дешевшими, ніж у приватних клініках міста. Крім того, передбачається механізм повернення коштів за обстеження для соціально незахищених верств населення – через департамент праці та соціального захисту населення буде субсидіюватись половина вартості послуг для тих людей, які мають житлову субсидію.

Під час урочистого відкриття муніципального консультативно-діагностичного центру міський голова Володимир Гройсман зазначив, що підтримка Ізраїлю у питанні створення центру є вкрай важливою для міста. «Для нас велика честь приймати у Вінниці поважного гостя із дуже важливою місією. У всьому світі визнано, що медицина Ізраїлю займає лідируючі позиції. Але важливо і те, що невелика держава, дуже дружня до нас, простягнула нам руку допомоги і готова поділитися своїми можливостями у галузі охорони здоров’я, - повідомив очільник міста.

- Окремо хочу подякувати Петру Олексійовичу Порошенко, який стояв у витоків реалізації цієї ідеї. У результаті співпраці Держави Ізраїль, міста і Фонду Петра Порошенка ми сьогодні можемо відкрити цей чудовий центр. Я впевнений, що вінничани зможуть бути здоровішими, тому що ми знаємо, що здоров’я – це в першу чергу профілактика і діагностика. Ми сподіваємось на подальшу співпрацю і вважаємо, що це дуже великий дружній крок для вінничан і в цілому для України».

«Ми завжди раді поділитися своїм досвідом, своїми технологіями з нашими партнерами і нашими друзями, - зізнався Заступник прем’єр-міністра, Міністр закордонних справ Держави Ізраїль Авігдор Ліберман. - Я радий тому, що Україна сьогодні входить у число наших близьких партнерів і сподіваюсь, що ми будемо продовжувати таке успішне співробітництво на благо наших народів. У цей проект вкладено декілька мільйонів доларів, але справа навіть не в коштах. В політиці багато говориш, багато обіцяєш, але реалізація – найбільш важка частина. Для мене найважливіше те, що за досить короткий період нам вдалося реалізувати цю ідею».

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко під час спілкування із журналістами зазначив, що робота центру дозволить зберегти здоров’я тисячам людей. «Пройдений величезний шлях, проведена величезна робота щодо встановлення обладнання, його сертифікації, кваліфікації необхідного персоналу тощо, - говорить Петро Порошенко. - Дякуючи надзвичайно ефективній роботі міського голови і його команди, а також за допомогою губернатора, ми продемонстрували нашим ізраїльським партнерам, що є графік робіт, який виконується з точністю до хвилини. Ми впевнені у тому, що спеціально обладнані відділення та нова апаратура дозволять зберегти здоров’я тисячам мешканців».

«Я дуже вдячний усім учасникам цього проекту, оскільки Вінниця є столицею нашої області, - сказав губернатор Микола Джига. - Усе те, що буде працювати місті, так само буде працювати і по всій області. Це досить серйозне відділення, яке дасть можливість вчасно діагностувати і якісно лікувати жителів. Сьогодні центр допоможе на ранніх стадіях виявляти цілий ряд серйозних захворювань. Ми оголосили Вінницю центром здоров’я України, і ми це обов’язково зробимо».

Візит завершився відвідинами делегації мерії, де в присутності усіх високоповажних гостей Вінницький міський голова Володимир Гройсман і Начальник Департаменту МАШАВ Міністерства Закордонних справ Держави Ізраїль Гіора Бехер підписали спільну декларацію, яка фіксує офіційне завершення проекту, а також передбачає можливості подальшої співпраці в галузі охорони здоров’я.



Переглядів: 27155
Поширень: 0