Згідно статистичних даних у жовтні цього року порівняно з вереснем обсяги промислового виробництва по місту збільшились на 22,1%. Приріст промислового виробництва за 10 місяців 2008 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року склав 9,1%. Окрім цього, позитивна динаміка в основному утримується за рахунок збільшення обсягів виготовлення продукції підприємствами харчової промисловості, частка якої в загальноміських обсягах промислового виробництва перевищує 60%, а також збереженням виробничої активності провідними підприємствами хімічної, целюлозно-паперової та деревообробної галузей.

Утім, на тлі світової фінансової кризи ситуація в промисловості міста ускладнюється. Банки, втрачаючи свою ліквідність, практично перестають кредитувати реальний сектор економіки. Якщо до жовтня банки Вінниччини щотижня видавали 250-300 млн. гривень кредитів, то зараз цей показник впав до 50 млн. гривень. Представник Нацбанку у Вінницькій області, начальник економічного відділу Олександр Кубович прогнозує, що ситуація може дедалі погіршуватись: «Кредитів буде мало, і кредити будуть дорогі», - каже він.

Як зазначив голова правління ВАТ «Вінницький олієжировий комбінат» Дмитро Чаленко, його підприємству поки що скорочення штату не загрожує. Проте головна проблема стабільної діяльності підприємства в тому, що наразі заборонено вивозити соняшник за межі держави. А через це виробництво підприємства може значно зменшитись. А от директор ТОВ «Люмен-Люкс», Віталій Сметанюк, каже, що виробництво світлових та люмінесцентних лам у Вінниці вже значно скоротилось (в порівнянні із жовтнем 2008 року – удвічі), оскільки попит на цей вид товару різко впав. Не зважаючи на це, Віталій Сметанюк не скорочує своїх працівників. Натомість, вже у грудні робочими для працівників підприємства будуть лише три дні на тиждень. Віталій Сметанюк сподівається, що у 2009 році попит лампи все ж таки зросте і ситуація нормалізується.

Підприємств ВАТ«МАЯК» планує до кінця року виробництво електро-радіаторів, конвекторів та плит скоротити на 20%. Адже вони страждають не лише від фінансової кризи, але й від того, що на ринок України ввезли багато закордонної продукції. Тому робітників ВАТ «МАЯК» переведено на чотириденний робочий тиждень. Зараз для підприємства головне – не втратити гарні відносини із Росією, Білорусією та Молдовою. Адже 35% своєї продукції вони постачають саме до цих країн. Для ВАТ “Міськмолзавод” – основною проблемою може стати те, що люди з почнуть продавати молоко до Київської області.

За словами Віктора Харькова, генерального директора ТОВ «Аграна Фрут Україна», незважаючи на кризу, підприємство зовсім не планує зменшувати виробництво соків, джемів та пюре, а навпаки – розвиватиме його. «Наше підприємство кредитується у західному банку. І ми не маємо проблем із нашими банками. При нинішніх кредитних ставках банків, я вважаю, що багато постраждають підприємств, особливо мілких та тих, котрі не дивляться наперед»,- каже Віктор Харьков. Такої ж позиції притримується і ВАТ “Концерн Хлібпром”. Скорочення штату тут не планується, але ціни на хліб вже почали підіймати. Критичною фінансова криза стала для ВАТ “Керамік”. «Вона не те що зачепила, а протаранила будівельну галузь. Адже ще в липні реалізація цегли почала падати. Скорочення виробництва цегли сьогодні впало на 47, 7% порівняно з червнем . Щоб зберегти колектив заводу, ми повинні виробляти 3 млн. цегли на місяць, при цьому рентабельність дорівнює нулю», зазначив в.о. директора Анатолій Скомаровський. Він переконаний, аби подолати кризу – потрібно взяти приклад із інших держав, подивитись, як вони боролися із фінансовою кризою.

А от міський голова Володимир Гройсман порівняв фінансову кризу із футболом. «Є дві команди. Одна команда – криза, а друга команда – це центральна влада. Коли команда «криза» атакує – друга команда нічого не робить. Вона починає розбігатися по полю, в той час, коли наші ворота – порожні», - зазначив міський голова.

За інформацією начальників центрів зайнятості, поки що шаленого скорочення по підприємствам Вінниці не спостерігається. Його можна очікувати або у першій половині січня, або у лютому-березні. До кінця поточного року в промисловому секторі масові звільнення не передбачаються. Разом з тим, вже на сьогоднішній день на окремих підприємствах має місце скорочення сезонних працівників та осіб, які працювали за контрактом, прогнозується зменшення чисельності штатних працівників, збільшення кількості відпусток за власний рахунок та працюючих, які перебувають в умовах вимушеної неповної зайнятості. Ситуація в промисловості міста поки що не є критичною, але вона досить не проста і досягнення позитивних результатів в 2009році в значній мірі залежатиме від вирішення на рівні держави питань стабілізації ситуації у банківській системі, відновлення кредитування промислового сектору, будівельної галузі, сфери торгівлі тощо.


Переглядів: 4554
Поширень: 0