Співробітники Національної академії наук України виявили цікаві знахідки у Лядово. П’ять науковців розкопали біля Лядівського монастиря монети, фрагменти ліпної кераміки і амфор. Працювали дослідники на замовлення Вінницького управління містобудування і архітектури у червні-липні 2012 року.

Лариса Виноградська, яка керувала експедицією, розказує, що під час роботи у Могилів-Подільському районі науковці натрапили на одній з терас на щільний культурний шар ґрунту.

- Ми навіть не сподівались на такі артефакти, - розповідає керівник експедиції і старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Лариса Виноградська. - Певна річ, усі здивувались. Зі знахідок можу назвати монети, які попередньо датуємо 12-13 століттям і кераміку 7-8-им.

Найцікавіше, те, що окремі фрагменти амфор ми знаходили просто на городах і присадибних ділянках жителів села. З упевненістю можна сказати, що Святий Анотоній не просто так обрав ці місця для мешкання.

Експедиція побувала у палеолітичних печерах, селі Нагоряни і на території будівництва Лядівського скельного чоловічого монастиря.

Як розповіла Лариса Виноградська, поки важко казати чи цей шар весь час перебував на певному місці чи з часом сповзав з верхнього пласту, адже дощі розмивають вапняки на які багата місцевість.

Остаточні висновки і датування знахідок визначать науковці Інституту археології НАН України у вересні, коли проведуть детальніші дослідження монет і кераміки.

Керівник групи не вперше на Вінниччині. У 2005-2006 роках пані Лариса входила до складу групи науковців, які займались дослідженням Вінниці поблизу Старогородського мосту.



Переглядів: 4019
Поширень: 0