Президент Польщі Броніслав Коморовський відвідав Вінницю

Надвечір, 21 вересня, польська делегація на чолі з Президентом Польщі Броніславом Коморовським прилетіла до Вінниці. Чотирьохгодинний візит польської делегації у Вінниці був досить насиченим. Він розпочався із зустрічі та перемовин з керівництвом міста та області. Після чого глава польської держави взяв участь у покладанні квітів до пам\'ятної дошки польському політичному та державному діячу Юзефу Пілсудському, в обласній філармонії зустрівся з представниками польських громад Подільського краю та переглянув концерт колективів Вінницької, Хмельницької і Житомирської областей, а наприкінці візиту – відвідав українсько-польське підприємство "Барлінек".

«Між Вінницею та Польщею є багато «мостів», і в грудні цього року буде підписано ще один договір про співпрацю – між Мазовецькою воєводством і Вінницькою областю, – каже шеф канцелярії апарату Президента Польщі Яцик Михайловські. – Ми зацікавлені у поглибленні співробітництва і в подальшому. І взагалі, я сподіваюся, що через п’ять років Україна буде першою в господарчому обміні з нашою державою».

Багаторічна співпраця міста Вінниці і Республіки Польща вже давно вийшла за межі суто ділових відносин і переросла у побратимські стосунки. А Вінницький міський голова Володимир Гройсман з перших днів свого перебування на посаді очільника міста підтримував і розвивав зв’язки із Польщею. Торік вінницький мер був відзначений Кавалерським Хрестом Ордену Заслуг Республіки Польща, який є вищою нагородою за видатні заслуги у справі зміцнення міжнародного співробітництва та розвитку взаємин між народами. Рішення про нагородження Орденом приймає особисто Президент Республіки Польща за поданням Міністерства закордонних справ.

З адміністративним центром Свєнтокшиського воєводства, містом Кельце, Вінниця має більш як півсторічний досвід співпраці. Але в останні роки вона ще більше поглибилась. І невипадково саме у Вінниці три роки тому було відкрито Генеральне Консульство Республіки Польща. Переговірний процес щодо розташування консульства саме у нашому місті між польськими дипломатами та міською і обласною владою вівся майже три роки. Адже за офіційне представництво Польщі боролись ще кілька сусідніх обласних центрів. Але в результаті у 2009 році саме Вінниця стала консульським містом.

Цьогоріч в рамках святкування Днів Європи дружні взаємовідносини Вінниці із польським містом Кельце вдруге були скріплені Угодою про партнерство, дружбу і співробітництво. Цього ж дня договори про співпрацю підписали вищі навчальні заклади – по три з кожної сторони.

Загалом жодна інша область України немає таких численних контактів з Польською Республікою. Упродовж останніх десяти років більше 200 сільських і міських громад Вінниччини уклади угоди про співпрацю з громадами Польщі.​



Переглядів: 7831
Поширень: 0