Бути охайним, не курити, не пити і не їсти у присутності пасажирів, відчиняти двері, відкривати багажник, їхати найкоротшим шляхом, завантажувати і розвантажувати з багажника автомобіля речі – це короткий перелік зобов’язань водія таксі перед клієнтами. Новий „моральний кодекс” таксистів затвердили депутати на останній цьогоріч сесії міської ради.

— Вінниця увійшла до десятки міст України де є такі правила, — каже начальник управління енергетики, транспорту та зв’язку міської ради Юрій Іорданов. – Затверджували їх з метою поліпшення якості послуг перевізників, підвищення рівня безпеки руху, посилення контролю за технічним станом легкових автомобілів та повнотою сплати податків суб’єктами підприємницької діяльності.

Завдяки цьому рішенню, вдасться прибрати з вулиць „тіньових” перевізників, переконаний чиновник. Тепер кожен водій мусить мати при собі, окрім водійського посвідчення, ще й ліцензійну картку на таксі.

Серед іншого визначено, що усі таксі повинні мати стандартизований вигляд. Наприклад, сигнальний ліхтар із зеленим та червоним світлом у верхньому правому кутку лобового скла, а на даху — „шашечки”. Порушенням буде перевезення пасажирів без таксометра. А на бортах легковика – має значитись назва перевізника та номери телефонів служби замовлень таксі. До того ж, всі таксисти тепер зобов’язані возити при собі документи, що підтверджують обов’язкове страхування цивільної відповідальності власників авто, а самі транспортні засоби – бути застраховані. Навзаєм для таксистів облаштують спеціальні місця для паркування. А також – введуть правила і для пасажирів.

— Є відповідне рішення виконкому про визначення 52 місць здійснення комерційної діяльності для перевізників, які працюють на таксі, — пояснює Юрій Іванович. – Ці місця огородять, позначать дорожнім знаком „Місце зупинки таксі”. За місяць, гадаю, ми ці місця організуємо.

Відмовляти у перевезенні таксистам заборонено. Хіба що пасажир п’яний та неохайний. Через бруд до багажника можуть не потрапити і речі пасажира.

Вдарить по таксистах і заборона відходити від машини під час стоянки. Адже часто „грачі” паркуються, наприклад, біля вокзалу та зустрічають пасажирів на пероні. А потім везуть гостей міста та вінничан на Вишеньку за 50 гривень у роздовбаних „Жигулях”, а „Волга” якоїсь служби в цей же час чекає-не дочекається пасажира на парковці, розмірковує Юрій Іорданов.

А поки усіх офіційних таксистів перерахують. Міська податкова щоквартально інформуватиме мерію, як сплачують податки таксисти. А ДАІ рекомендують не панькатися з порушниками.

Рішення міської ради вступить в силу після опублікування в офіційному виданні. А це значить, що вже в новому році вінницькі таксисти житимуть за новими правилами.


Переглядів: 5288
Поширень: 0