Вишенське озеро

ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДНЄ
19 січня Православна Церква згадує одну з найважливіших подій євангельської історії – Хрещення Господа нашого Ісуса Христа, яке відбулося на початку служіння Спасителя. Христос прийшов на берег річки Йордан і, не маючи в Собі ніякого гріха, прийняв від рук святого Іоанна Предтечі,показуючи нам приклад смирення й освячуючи водне їство.

ПРО ХРЕЩЕНСЬКУ ВОДУ
Вода, освячена 18 і 19 січня, іменується хрещенською, богоявленською або великою агіасмою (святинею), і має особливі благодатні властивості освячувати матеріальні предмети й лікувати духовні та фізичні недуги. До неї християни мають велике благоговіння. Зберігають її, зазвичай, у святому куті біля ікон, у чистому, спеціально відведеному для цієї мети закритому посуді. Коли закінчується, можна додати до неї чистої води, яка не розбавляє святу воду, а навпаки, сама також приймає освячення, подібно тому, як загоряється підкладена у вогонь горюча речовина.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ХРЕЩЕННЯ
У православних віруючих існує благочестивий звичай щорічно, набравши хрещенської води, окропляти нею свої житла. У такий спосіб ми просимо Божого благословення й богоугодному житті й духовно очищаємо житло від впливів бесівських сил. Усілякі гадання в «хрещенський вечорок» - гріх, осквернення святого дня.

ПРО ХРЕЩЕНСЬКЕ КУПАННЯ
Існує розповсюджена думка, що купання у Хрещенській ополонці очищує нас від гріхів. Це не так : купання в ополонці – усього лише стародавній народний звичай. А від гріхів очищує таїнство покаяння, звершення через сповідь. Це таїнство є обов`язковим для всіх православних християн, тоді як хрещенське купання зовсім не обов`язкове. Втім, ті, хто мають велике бажання можуть із задоволення поринути в ополонку не менше трьох разів.



Переглядів: 9154
Поширень: 0