У Вінницькій облраді розпочали підготовку громадських лідерів. Півроку їх вчитимуть писати успішні грантові проекти, спілкуватись із донорами та об’єднувати зусилля заради спільної мети – розвитку рідного краю. Наразі участь у тренінговому навчанні беруть представники 44 громадських організацій. Але географія учасників розширюється: он-лайн навчанням охоплені районні організації та активісти кожної територіальної громади Вінниччини. Про перші успіхи та перспективи кореспондентові УКРІНФОРМу розповіла голова комітету постійної комісії з питань бюджету Вінницької облради, координатор проекту Наталія Гетце.

Гетце Наталія Миколаївна

- Наталіє Миколаївно, донедавна громадські організації якось існували самі по собі, а влада сама по собі - синергії фактично не було. Чому виникла ідея спільної роботи із громадськими організаціями на рівні Вінницької обласної ради?

- Без перебільшення скажу, що натхненником і рушійною грантової історії Вінницької області є голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк. Ідеї в нас виникають постійно, проробляються, але щоб вони почали втілюватись, потрібна його енергія, бачення, досвід. Коли він очолював вінницький осередок ВГО "Україна-Польща-Німеччина", то зміг продемонструвати, що громадська діяльність може бути надзвичайно ефективна. Адже головне її завдання - реалізація інтересів територіальних громад, а не лише внутрішній розвиток самої організації. "Україну-Польщу-Німеччину" знають у країнах СНД, в Європі, як впливову організацію із бездоганною грантовою історією, яка підготувала чимало корисних для області контактів.

Всі грантодавці хочуть, щоб діяльність громадських організацій підтримувала влада і щоб проект втілювався на засадах співфінансування. Тому участь у реалізації проекту мають брати і територіальні громади, і громадяни, для яких розробляється даний проект. Співробітництво також має бути довготривалим, щоб його підтримували усі зацікавлені сторони. І тут влада має продемонструвати, що усвідомлює важливість співпраці із громадськими організаціями і міжнародними фондами, готова сприяти проектам.

- При облраді наразі розпочато навчання лідерів громадських організацій Вінниччини по написанню грантів. Можна говорити про створення Центру підготовки професійних громадських організацій? Який позитив це принесе для регіону?

- Так, можна стверджувати, що у нас буде свій Центр підготовки лідерів громадських організацій. Це непроста робота, яка передбачає формування партнерських відносин, довіри. Облдержадміністрація підхопила нашу ініціативу і виявила бажання співпрацювати. Долучились вузи: спілкуємось із ректорами, запрошуємо студентів, які хочуть вчитись, пробувати. Ми їх запрошуємо до діючих громадських організацій в залежності від напрямку, який їх цікавить.

Щодо Вашого другого запитання, то від цієї спільної діяльності ми очікуємо багато позитивних змін. Наше головне завдання - створити атмосферу підтримки, налагодити обмін ідеями та досвідом для існуючих громадських організацій, організувати нову форму співробітництва із фондами і донорами. Наша діяльність спрямована на формування нової суспільної свідомості, розуміння у людей, що вони реально можуть вплинути на ті процеси, які відбуваються в Україні. І, звичайно, позитивним результатом стане збільшення фінансування регіону, покращення економічного стану області.

- Коштів на гранти на всіх бажаючих вистачить?

- Цілком певна, що так. Аналізуючи рівень фінансування ГО Вінниччини від різноманітних донорів, я виявила, що ми виграємо мало грантів, ми тут недопрацьовуємо. Лідерами є Київ та Київська область, також суттєве фінансування отримують Донецька та Дніпропетровська області – у них є ресурсний центр і туди надходять великі суми.

Є й інший момент, - донорів не влаштовує якість проектів, які подаються. Роботи, що пропонуються, не інноваційні, не креативні. Натомість донори заявляють, що готові фінансувати цікавий грант, навіть якщо у них не має заявленої теми у пріоритеті. В мене також є бачення, як залучити до співробітництва наших підприємців, оскільки цей резерв у нас взагалі ніяк не використовується.

Наталія Гетце- І як?

- Варіантів безліч – цікава тема береться за основу та впроваджується на існуючому підприємстві. Також, якщо є цікава ідея, можна розвивати новий проект. Окрім того, якщо, наприклад, у якомусь районі ми впроваджуємо водогін, можна задіяти у проекті підприємців, які будуть його обслуговувати. Важливо розпочати – буде гарний результат - буде резонанс.

До розробки проектів як консультантів слід долучати експертів, наукових співробітників – вони мають обґрунтування, власне бачення. Донорські кампанії готові профінансувати проект за наявності аналітики, досліджень та обґрунтованого результату проекту.

- Хто навчається на тренінгах?

- Тренінги триватимуть півроку – 44 громадських організацій беруть у них участь. (Загалом, на Вінниччині зареєстровано 1200 громадських організацій – Авт.). На тренінги ми запрошуємо представника донорської кампанії, який розповідає, які у них є гранти, пропозиції, рекомендації. І також на навчанні присутнім є представник всеукраїнського ресурсного центру, де є вже багато напрацювань. Також присутні члени активної громадської організації і місцевий громадський діяч, який розповідає про специфіку проблематики нашого регіону.

На практичних заняттях ми розробляємо проект - від ідеї до готового продукту. Щоб той, хто навчається, мав уявлення про динаміку і певний «шаблон», адже маючи загальний алгоритм, легко писати грант. В нас вже були представники ресурсного центру «ГУРТ», будуть «Відродження» і «UNITER».

Щоб долучити до наших тренінгів якомога більше слухачів, у кожному районі у адміністрації визначено людину, відповідальну за грантову діяльність і ми робимо розсилку усіх навчально-методичних матеріалів, актуальних грантів.

- У Вінниці навесні має відбутись День донора…

- Так, плануємо провести його у травні – на День Європи у Вінниці, коли до нас завжди приїжджають гості – наші партнери із Польщі, ЄС. Запросимо громадські організації і зробимо ярмарку проектів. Плануємо запросити представників всіх районів і всіх громадських організацій, які працюють у Вінниці. Живе спілкування із донорами – це налагодження контактів, і донори мають побачити наш потенціал. Плануємо підписати Меморандум про співробітництво із ресурсним центром «ГУРТ», Меморандум про співробітництво нашої Асоціації органів місцевого самоврядування із Швейцарським фондом DESPRO. Адміністрування окремої організації не цікавить європейських партнерів. У ЄС зацікавлені працювати із об’єднаннями організацій. Слід сказати, що для розвитку грантовиї діяльності на Вінниччині С. П. Татусяком зроблено набагато більше , ніж про це відомо широкому загалу. Зокрема, за його ініціативи та сприяння Вінниччина має свого представника у Брюсселі, який сприятиме встановленню контактів із потрібними організаціями.

- Для Вінниччини є чіткі пріоритети, які можна вирішити за допомогою грантової підтримки?

- Пріоритети є у фондів – одні працюють на екологію, інші – на водопостачання. Але територіальні громади мають власні «больові точки». Наразі кожна громада області пише стратегію розвитку – це обов’язкова умова для більшості Фондів на отримання грантів. У нас є списки актуальних грантів і, як координатори, маємо допомагати громадам зреалізувати стратегії, визначитись, із яким фондом їм буде працювати оптимально. Також до положення про обласний конкурс розвитку територіальних громад внесено зміни - брати участь у ньому можуть територіальні громади, де вже затверджено стратегії. Бо проект, на який громада просить кошти, має відповідати пріоритетам, затвердженим у стратегії. Так формується самосвідомість і стратегічне мислення розвитку. Далі за обласним – всеукраїнський і міжнародні конкурси.

- Що побажаєте тим, хто вирішив присвятити себе громадській діяльності?

- Люди мають бути відкриті, готові до співробітництва, підтримки - у цьому їх зростання. Тому мені би хотілось, щоб спільними зусиллями ми отримували синергію іншої якості життя. Тому я налаштовую всіх на співробітництво і ми готові допомогти у всіх питаннях. Головне, щоб було бажання працювати на спільний результат – розвиток нашого краю.

Спілкувалась Наталія Журбенко



Переглядів: 8740
Поширень: 0