Проект рішення "Про створення комунального підприємства міськради - "Муніципальна поліція" вже розданий на розгляд депутатів Вінницької міськради. До документа, підготовленого виконавчим комітетом міськради, додається статут пропонованого комунального підприємства.

- Муніципальна поліція не є чимось новим, такі підрозділи діють у ряді європейських міст і цілком виправдовують витрати, передбачені на їх утримання, - каже міський голова Вінниці Володимир Гройсман. - Наявність такого підрозділу ще й посприяє роботі правоохоронців.

За задумом, вінницька муніципальна поліція буде підпорядковуватись Департаменту міського господарства міськради. Тож і перші питання до його директора - Василя Броварника.

- Необхідність утворення такої структури назріла давно, - каже Василь Броварник. - У деяких містах - Ужгороді, Тернополі - вже діють структури зі схожими, але не тотожними функціями. А назва "поліція" відображає одне з найважливіших завдань цієї структури - створення безпечних та комфортних умов для городян.

За словами Василя Броварника, підзвітність муніципальної поліції громаді Вінниці стане сприятливим фактором.

- Зауважу, ми в жодному випадку не прагнемо підмінити діяльність тієї ж міліції, - уточнює Василь Броварник. - Своє завдання ми бачимо у допомозі правоохоронним органам, комунальним службам і звичайним мешканцям.

Муніципальну поліцію у Вінниці створять на основі нині діючої інспекція по контролю за благоустроєм та санітарним станом. При цьому нинішній керівник цієї структури Василь Гайовик обіцяє, що з перейменуванням інспекції у поліцію її функції кардинально не зміняться, хіба що дещо розширяться.

Статутний капітал комунального підприємства "Муніципальна поліція" запропоновано на рівні 1,3 млн. грн. Принаймні, саме таку цифру затвердив виконком разом із іншими установчими документами. Наразі усі обов\'язки і повноваження, які будуть покладені і якими будуть наділені вінницькі муніципальні поліцейські, ретельно виписані в Статуті. Як-не-як - така новація потребує ґрунтовного підходу. Крім того, своє слово мають сказати ще й депутати міськради, адже питання створення у Вінниці муніципальної поліції обов\'язково розглядатиметься на сесії.

А тим часом у Хмільнику пробують відродити дружинників, які допомагатимуть місцевій міліції.

До речі

Торік необхідність заснування муніципальної поліції обговорювали у Києві. Загалом в Україні так звана муніципальна поліція діє або ж діяла у Житомирі, Луцьку, Виноградові (Закарпатська обл.). По факту це були структурні підрозділи МВС, забезпечення діяльності яких (фінансове та матеріальне утримання) на себе взяла місцева рада й адміністрація. У свою чергу ці підрозділі були зорієнтовані на виконання завдань щодо недопущення незаконної торгівлі, слідкування за дотриманням правил благоустрою та охорони майна місцевої територіальної громади.

У світі муніципальна поліція є у США, Великобританії, Австрії, Німеччині, Нідерландах, Франції, Бразилії, Литві, Естонії, Польщі, Чехії та інших країнах.

Британська модель функціонування муніципальної поліції передбачає слабкий взаємозв\'язок і взаємодію між центральними та муніципальними правоохоронними органами. По суті, це два самостійних рівнозначних органи державної влади з чітко визначеними і розмежованими функціями. Ради кожного міста Великобританії мають у розпорядженні місцевий поліцейський загін (муніципальна поліція), яка обирається самою радою.

У Німеччині муніципальний штат поліцейських виконує широкий спектр завдань: від чергування патрульної служби до створення й обладнання місць для ознайомлення населення із правилами дорожнього руху та залученням до цього засобів масової інформації.

У Франції муніципальні підрозділи поліції нечисленні, їх функції більш обмежені та зведені до виконання обов\'язків щодо підтримання громадського порядку. До того ж утворюються вони лише в середніх і відносно невеликих містах із населенням понад десять тисяч чоловік.

У Литві поліція самоврядування фінансується з республіканського бюджету і бюджету самоврядування. Утворення поліцейських дільниць, визначення території обслуговування є винятковим правом органів самоврядування верхнього рівня (округів). Керівництво поліцією самоврядування здійснюється Департаментом поліції МВС Литовської Республіки, а керує поліцейськими дільницями, що на території міста (району), комісар поліції самоврядування, який одночасно є заступником комісара поліції міста.

Статут комунального підприємства Вінницької міської ради "Муніципальна поліція" взято з сайту Вінницькі РЕАЛії



Переглядів: 12976
Поширень: 0