Мережа шкіл міста на сьогоднішній день складається з 40 закладів, 37 з яких є комунальними. Капітальні ремонти та модернізація закладів освіти державою практично не фінансуються. Цьогоріч на утримання шкіл міським бюджетом передбачено 200 мільйонів гривень, однак всього 0,3 % цих грошей підуть на ремонти, адже майже всі кошти передбачені на обов’язкові статті: зарплатня працівників, енергоносії та ін. Значну допомогу у підтриманні приміщень у належному стані надають батьки, а кілька останніх років заклади освіти починають брати участь у грантових програмах.

5 квітня міський голова Володимир Гройсман відвідав школу № 18, яка минулого року взяла участь у обласному конкурсі по енергозбереженню з проектом по встановленню енергозберігаючих світлодіодних ламп. У цьому конкурсі проект, який було розроблено спільно з Вінницьким національним технічним університетом, зайняв ІІ місце, а школа на його реалізацію отримала 20 тисяч гривень грантових коштів. «На сьогоднішній день є ряд питань, які, використовуючи тільки бюджетні ресурси, вирішити дуже складно, тому наші заклади беруть участь у грантових програмах, - каже мер. – У місті вже є бюджетні заклади, які мають свою грантову історію. Реалізація проекту по заміні люмінесцентних ламп у цій школі на світлодіодні дасть можливість значної економії електроенергії». Окупність проекту по встановленню енергозберігаючих світильників – до 2,5 років. Їх монтаж уже розпочато. Включатимуться вони у темний період доби, реагуючи на рух у коридорах (адже діти у школі вчаться і у другу зміну). Нові лампи допоможуть економити 20% електроенергії.

У цій же школі в майбутньому можлива реалізація ще одного проекту, на реалізацію якого міська влада хоче залучити кошти інвесторів. Згідно попередньо розглянутої концепції планується переобладнати існуючий спортмайданчик на сучасний стадіон, який включатиме футбольне поле з штучним покриттям, баскетбольний та волейбольний майданчики, майданчик для гри у бадмінтон, доріжку для стрибків в довжину, бігові доріжки, скейтпарк, тренажерний майданчик та ігровий мультикомплекс. «Ми розглядаємо можливість створення комплексів дозвілля, спорту, будівництва нових стадіонів біля шкіл, де поряд є можливість будувати житло, - розповідає Володимир Гройсман. – Відповідно, стадіон або ж комплекс дозвілля для міста будуть будуватися за кошти інвесторів, які будуватимуть це житло. В цих підходах обов’язковою для нас є думка громади. Після підготовки проектної пропозиції та розрахунку її економічних показників ми виходимо до громади цього мікрорайону і запитуємо її думку. Після обговорення, якщо громада прийме позитивне рішення, ми розпочнемо реалізацію цього проекту. Іншого варіанту немає, адже дуже складно сьогодні знайти бюджетні кошти для вирішення усіх питань, пов’язаних з розвитком міста».

У 2011 році саме у такий спосіб було вирішено питання проведення реконструкції стадіону біля 35-ї та 34-ї шкіл. Де з’явився не лише сучасний стадіон, але й спортивне ядро.

Приблизна вартість проекту по 18-й школі складає від 4 до 5 млн. грн. Спортивний комплекс розміститься на 8,5 тисячах кв. м. Він використовуватиметься не тільки для заняття учнями школи фізкультурою, а й для проведення різних міських спортивних заходів. ​



Переглядів: 9517
Поширень: 0