18 травня місто знову буде поділено на тематичні майданчики. Класика, середньовіччя, етно-фестивалі, танці, флешмоби та гумор – усе це та багато іншого в одному святі, у Дні Європи. А вночі на вінничан та гостей свята вперше очікуватиме мистецький проект «Tour de la Vinnytsia Bon Voyage» - Вінниця на одну ніч стане куточком Франції. З 23 години 18 травня і до світанку 19 травня відбудеться нічний вояж по вулицях і музеях обласного центру. На вінницькому Парижі кожен зможе сфотографуватись із Ейфелевою вежею, прогулятися міським парком Тюїльрі та відвідати Лувр.

живі скульптури на Дні Європи у Вінниці

Шостий рік поспіль у третю суботу травня наше місто відзначає День Європи – свято, яке стало символічним для європейської Вінниці і полюбилось вінничанам. У цей день центральна вулиця міста перетворюється на пішохідну зону із «живими» пам’ятниками, середньовічні лицарі «оживають» та змагаються за прекрасну Леді, вуличні музиканти розважають публіку різноманітними стилями музики, у «дитячому містечку» найменші вінничани малюють картини не лише на полотнах, а й на щічках. Усе це супроводжується флешмобами у різних куточках міста, живою музикою та гарним настроєм. Цьогорічне свято не є винятком. Більш того, 18 травня на День Європи організатори свята, Вінницька міська рада, підготувала для вінничан та гостей міста багато нових цікавих інсталяцій. Відтак кожен, хто завітає на свято, зможе знайти для себе те, що його зацікавить. «Ми хочемо створити атмосферу європейської родини, в якій кожен знайде для себе щось цікаве, - каже міський голова Володимир Гройсман. - Як завжди цей день підкреслює наш настрій, а отже, і саме свято буде побудовано інтерактивно, щоб люди вийшли на вулицю із сім’ями, відпочили та розважились. І все це буде відбуватись у кращих європейських традиціях, і в кращих традиціях, - я це підкреслюю з гордістю, - міста Вінниці.»

живі скульптури на Дні Європи у Вінниці

Розпочнеться святкування Дня Європи о 14:00 на Майдані Незалежності. 18 травня традиційно центральна вулиця міста перетвориться на «монументальний» простір із живих скульптур. Загалом буде представлено близько сотні різноманітних пам’ятників. А ще цьогоріч скульптури поповняться новими персонажами – ляльками у стилі «аніме». Ця нова культура набуває все більшої популярності серед молоді в усьому світі, відтак і вінничани зможуть не лише побачити аніме-ляльки, а й сфотографуватися з популярними героями.

Майдан Незалежності, як і минулого року, стане осередком класики. Тут звучатиме Європейська класика у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської державної філармонії під диригуванням Айдара Тарибаєва (Україна). Для вінничан та гостей міста лунатимуть вальси Йогана Штрауса, а також «Карміна Бурана» Карла Орфа. Крім цього, у центрі міста також лунатиме «Музика на воді» Генделя та проект «Гала Верді». Окрім класичної музики, вінничани зможуть насолодитися вишуканими кавовими напоями на фестивалі кави.

А на Майдані Водограю у парку Горького буде створено куточок у стилі європейського села «Gartenfest». Тут будуть розташовані цікаві будиночки та відкриті майданчики для торгівлі, прикрашені квітами альтанки та столики під відкритим небом. Цікавою концертною програмою вінничан тут розважатимуть етнофольк гурти з Австрії, Болгарії, Італії, Польщі, Франції та Шотландії.

лицарський турнір

Вже традиційно відбудеться лицарський турнір. Цього року він матиме назву «Орден Сонця». Усі бажаючі зможуть спостерігати бої середньовічної епохи, а також повчитися деяких вправ із мечами. Тут також можна буде не лише навчитися готувати похідні страви, зокрема - бограч, а й скуштувати їжу, приготовану на вогнищі. Крім цього, на вінничан чекають стародавні ігри та забави, робота ковалів по чеканці монет, а також стародавній тир, де усі охочі зможуть постріляти з арбалету або лука. Крім того, усі бажаючі зможуть сфотографуватися у старовинному одязі та з аксесуарами середньовіччя.

У цей же день на вулиці Грушевського більш ніж 50 майстрів Вінниччини та інших областей України представлять вироби з декоративно-ужиткового мистецтва, де кожен бажаючий зможе придбати собі цікаві глечики, посуд та інші гончарські вироби. А ще вінничани зможуть навчитися основам гончарства, флористики та витинанки, а також плетінню із лози та соломи, відвідавши майстер-класи від провідних майстрів. Тут також пройде концертна програма за участю етнографічних колективів, ляльководів, скоморохів.

А у Сквері Козицького вперше відбудеться міжнародний мистецький дитячий проект «Kids.Art.City». Тут молодь та майстри з Грузії, Польщі та України викладатимуть на зеленій зоні прапор ЄС із ліхтариків, презентуватимуть вежі Європи, а також створять найбільший батік, розмір якого буде 5 метрів у довжину та 4 метри в ширину. Організатори сподіваються, що він буде занесений до Книги Рекордів України, - її представники будуть спостерігати за його створенням. Крім того, відвідувачі зможуть взяти участь у створенні картин в рамках проекту «100 картин одного дня».

Для любителів потанцювати буде нагода потрапити на майстер-клас від переможця телевізійного шоу «Танцюють всі – 4» Василя Козара, який відбудеться на площі Театральній. Крім того, тут також відбудуться покази молодіжної моди, фестиваль вуличних танців та конкурс молодих талантів. Усі, хто завітає на вінницький Париж, зможуть на згадку сфотографуватись на фоні Ейфелевої вежі, яка «виросте» на площі Театральній у 3D-вимірі. А вінницькі абітурієнти зможуть обрати собі «альма-матер», відвідавши виставку у парку «Європейська освіта в Україні», на якій будуть представлені вищі навчальні заклади Вінниці та м. Кельце.

За традицією на День Європи у місті відбудеться ціла низка спортивних заходів. Зокрема, показові виступи з паркуру, черлідингу, капоейри, авіамодельного спорту. Крім цього, поблизу стадіону в ЦПКіВ ім. Горького 18 травня пройдуть відкриті міські турніри з армспорту, настільного тенісу, хокею на траві, вуличного баскетболу, волейболу, стрітворкатуту тощо. А біля центральної арки парку відбудеться виставка дріфт-автомобілів.

Вдень біля Літнього театру в ЦПКіВ ім. Горького на вінничан чекатиме гала-концерт фестивалю «Вінницька студентська весна – 2013», а вечірня програма обіцяє гостям свята півтори години гумору, які даруватимуть Народні артисти України Володимир Моїсеєнко та Володимир Данилець.

Однак на цьому свято не завершиться – з 23 години і до світанку на вінничан та гостей міста чекає Ніч Європи. Вперше в Україні саме у Вінниці відбудеться нічний вояж в рамках мистецького проекту «Tour de la Vinnytsia Bon Voyage». Цієї ночі Вінниця перетвориться на куточок Франції – вінничани зможуть, не від’їжджаючи за кордон, поринути у атмосферу цієї європейської країни. Площа Театральна стане «французьким Монмартром», а сквер Козицького - «парком Тюїльрі». Крім цього, вночі у місті з’явиться власний «Лувр» та «Музей гуманізму» – їхні функції «візьмуть» на себе відповідно обласний художній музей та музей М.Коцюбинського. Біля Краєзнавчого музею відбудеться фаєр-шоу та лицарський турнір, в місцевому «Луврі» - екскурсія та презентація картини «Bon Voyage!» та багато інших цікавинок. Вперше музеї міста працюватимуть для відвідувачів вночі.

Допомагатиме цього року у створенні атмосфери європейської Вінниці генеральний партнер свята – торгова марка «Віоіл».



Переглядів: 22085
Поширень: 0