Санітарна авіація і досі залишається одним із найсуперечливіших аспектів реформування екстреної медицини Вінниччини. Тим не менш, попри значні витрати, які передбачає експлуатація літаків і гелікоптерів, медики переконані у необхідності їх використання.

- Ми підняли архівні дані й з\'ясували, що у 1949 році після війни на території Вінницької області літаки санавіації здійснили 210 вильотів, у 1983-85 роках літаки з медиками на борту вилітали до вінничан 1000-1200 разів на рік, - розповів головний лікар Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Анатолій Пірникоза. - Якщо проаналізувати ці історичні факти, можна дійти висновку, що санітарна авіація на Вінниччині має розвиватись. Так само як це розвинулось у Туреччині або Польщі.

До речі, роботу тамтешньої санітарної авіації вінницькі медики аналізували на підставі інтернет-публікацій.

- Ми працюємо над тим, щоб із 1 травня борт санавіації, поки що на базі гелікоптера МІ-2, заступив на чергування, - повідомив Анатолій Пірникоза.

вінницька санавіація

На екстрені вильоти обласний бюджет уже виділив 200 тисяч гривень.

Як інформував Анатолій Пірникоза, санітарна авіація має працювати у таких найважливіших напрямках, як інсульти, інфаркти, випадки, пов\'язані з акушерством і дитинством, а також дорожньо-транспорті пригоди.

- За нашими підрахунками, наша санавіація має здійснювати щорічно від 80 до 120 вильотів, - вважає Анатолій Пірникоза. - І ми активно інформуватимемо громадськість про розвиток цієї роботи, щоб люди знали, куди пішла кожна копійка. Щоб розуміли: літали не на риболовлю чи полювання, а полетіли для надання високоякісної оперативної та безкоштовної медичної допомоги.
Гелікоптер вилітатиме з території Вінницького авіаремонтного заводу
.

- Наскільки мені відомо, керівництво "Мотор-Січі" веде перемовини з владою міста, аби в майбутньому облаштувати такий сертифікований майданчик у центрі Вінниці, - говорить Анатолій Пірникоза. - Треба розуміти, що це не просто забетонована ділянка землі. До кожного такого майданчика є свої, у т.ч. міжнародні, сертифікаційні вимоги. Але ми будемо дуже раді, якщо врешті сторони дійдуть згоди і такий майданчик у Вінниці з\'явиться.



Переглядів: 6107
Поширень: 0