На Міжнародній конференції «Кращі практики місцевого самоврядування-2012», яка відбулась 30 квітня у Ялті, фіналістам однойменного конкурсу представники Ради Європи вручили нагороди та пам’ятні дипломи. Вінниця посіла перше місце у номінації «Ефективне управління і надання громадських послуг». Наступними йдуть міста Кривий Ріг та Євпаторія.

30 квітня у Ялті відбулась Міжнародна конференція «Кращі практики місцевого самоврядування-2012». За результатами конкурсу, який проводився в Україні торік в рамках Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні», вінницькі центри адміністративних послуг стали першими у номінації «Ефективне управління і надання громадських послуг». Друге місце у даній номінації посів Кривий Ріг, який дещо раніше за Вінницю почав впроваджувати європейські стандарти надання послуг громадянам, «бронзу» здобуло місто Євпаторія.

 

Всього на конкурсі було представлено три номінації:

  • «Ефективне управління і надання громадських послуг»;
  • «Підтримка місцевого підприємництва» ;
  • «Досвід залучення інвестицій і реалізації грантових програм».

Всього на конкурс надійшло 82 заявки. Усі вони були розглянуті у два етапи членами відбіркової комісії, до складу якої увійшли представники Ради Європи, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента України, різних Міністерств, Асоціації міст України тощо. На першому етапі за результатами аналізу заповнених кожним членом комісії певних форм (кожен проект отримав кількісну оцінку за п’ятьма критеріями – ініціативність, інноваційність, ефективність, результативність та впливовість, сталість результатів), було відібрано 22 міста-півфіналіста. На другому етапі серед півфіналістів обирались переможці конкурсу.

За інформацією експерта Ради Європи Вадима Прошко, близько 10 незалежних експертів, які входили до конкурсного журі, оцінювали конкурсантів у відповідності до наданих учасниками презентацій. «Відповідно кожен член журі визначав, наскільки місто-учасник відповідає критеріям конкурсу та виставляв оцінки, також члени комісії вибірково відвідували деякі міста, які брали участь у конкурсі, - говорить Вадим Прошко. – За результатами голосування, найбільшу кількість голосів у номінації «Ефективне управління і надання громадських послуг» отримало саме місто Вінниця».

«Ми надіслали презентацію нашого «Прозорого офісу» на конкурс, далі експерти Ради Європи знайомились із роботою центрів адміністративних та соціальних послуг Вінниці та інших міст, - розповідає директор департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради Сергій Кудлаєнко. – На сьогоднішній день у Вінниці вже функціонує мережа із чотирьох «Прозорих офісів», яка дає можливість наблизити надання послуг для людей, які проживають на тій чи іншій території. Зробити їх зрозумілими, зручними та якісними. І ця робота вже визнана на європейському рівні – Вінниця отримала диплом та нагороду. І це дає нам нові сили для того, аби вирішувати ті проблемні питання, які все ж таки ще існують (зокрема, це робота державних служб, які не підпорядковуються міській раді, але працюють в приміщеннях «Прозорих офісів», і це, до речі, не лише проблема Вінниці, а й багатьох міст України), і намагатися зробити все можливе для їх усунення».



Переглядів: 7214
Поширень: 0