Міська влада  ініціює спільний проект із громадою по створенню сучасної зони відпочинку у парку Дружби народів. І закликає усіх, кому небайдужий парк, приєднатись до обговорення та особисто долучитись до реалізації самого проекту. Перший етап збору пропозицій триватиме до 15 червня. Першими, хто 14 травня побачив презентацію Концепції майбутнього парку, стали громадські організації, місцеві медіа та депутати міської ради.

У Вінниці розпочалось  обговорення Концепції розвитку парку Дружби народівНа відміну від Центрального парку, парк Дружби народів, територія якого удвічі більша, сьогодні відвідує набагато менше людей. У мерії пропонують змінити ситуацію, але змінити її разом із громадою. Адже цей парк може стати осередком дозвілля і відпочинку для мешканців щонайменше чотирьох мікрорайонів (Вишеньки, Пирогова, Сабарова та Поділля). Тому і вирішувати, яким має бути парк, які там повинні бути об’єкти та які послуги там можуть надаватись – мають саме ті, хто буде цим користуватись. Такий підхід є незвичним, адже ключовим у ньому є спільна відповідальність за долю парку влади та жителів. Це європейська модель розвитку громад, і саме цим шляхом йдуть європейські міста.

Це, до речі, підтверджують і швейцарські партнери Вінниці, які надали свої рекомендації щодо того, як формувати план дій по розвитку парку Дружби народів. Сабіна Шенк, яка очолює один з районних квартальних комітетів Цюріха, каже, що їх міська влада активно вітає ініціативу мешканців щодо розвитку міста і багато заходів реалізовується за участю громади, а під час самої реалізації привноситься багато нових ідей, тому результат завжди вартий зусиль.

Спираючись на досвід цюріхських колег, концепцію розвитку та реалізацію проекту впорядкування парку Дружби народів було вирішено розробляти, виходячи з потреб городян, які і будуть використовувати його для власного дозвілля. Ініціатором цього процесу ще у 2011 році став Благодійний фонд «Подільська громада». У тому ж році відбувся візит до Цюріха та знайомство із їхнім досвідом вирішення такого роду завдань. Цьогоріч було створено робочу групу, до якої увійшли представники різних департаментів та відділів міської ради, які спільно із громадським організаціями почали напрацьовувати Концепцію розвитку парку. В результаті було сформовано більше 30 пропозицій щодо можливого наповнення території парку різними інфраструктурними, спортивними та арт об’єктами.

«За цей час ми відпрацювали певне бачення, яким має бути парк, та намітили план дій для реалізації першочергових заходів з його упорядкування, - каже секретар міської ради Сергій Моргунов. - Вже в цьому році розпочнемо заходи по благоустрою території, але ми хочемо, щоб проект розвитку парку сформувала сама громада. Головним є те, щоб паркова зона була зручною для всіх мешканців. Хочемо, щоб мешканці були і активними учасниками реалізації цього проекту, що підвищить відповідальність за збереження елементів».

Проаналізувавши можливість реалізації попередньо запропонованих ідей, робоча група розробила план можливого розташування об’єктів з врахуванням певних зон – дозвілля, сімейний відпочинок, спортивна зона для зайняття рухливими видами спорту, зі стаціонарними спортивними об’єктами і т. ін. Серед об’єктів, які в подальшому, можливо, з’являться в парку, є орнітологічний зоосад, літня сцена для проведення культурних заходів, кілька дитячих майданчиків, дитяче лісове містечко, «живий» лабіринт з кущів, Алея міст-побратимів та інші. Також є ряд пропозицій по використанню території парку взимку (влаштування лижної траси, ковзанки тощо). Перевага надавалася окремим невеликим об’єктам, які акуратно вписуються у ландшафт паркової зони. «При систематизації та виборі можливих проектів ми враховували фінансову спроможність та всесезонність використання об’єкту, - розповідає директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Максим Мартинюк. - Враховували і те, чи є подібні об’єкти в інших місцях міста, і чи задовольняють вони потреби мешканців. Однією з основних умов було те, що пропозиція не повинна призводити до забудови парку».

На основі спільно напрацьованих пропозицій було створено карту парку, на якій нанесено об’єкти, які можливо встановити на його території. «Хотів би підкреслити, що це базовий продукт. Він не є готовим і остаточним рішенням – це матриця, на якій об’єкти можуть переміщатися або замінюватися. І що в результаті залишиться, а що ні – це вирішувати жителям, які цим продуктом будуть користуватись», - каже Максим Мартинюк.

Перший етап збору пропозицій від усіх небайдужих жителів та громадськості буде тривати до 15 червня. Протягом цього часу проводитимуться дослідження серед мешканців наближених мікрорайонів щодо доцільності розташування на території парку певних об’єктів; біля входу у паркову зону буде розміщено дошку оголошень про заходи, які проходитимуть у парку; тут же буде встановлено скриньку для збору пропозицій. Свої ідеї можна буде також залишати в розділі "Обговорення" на нашому сайті або надсилати їх на електронну скриньку [email protected].

«Ми дуже сподіваємось отримувати пропозиції не тільки про те, що потрібно зробити у парку, а й пропозиції щодо готовності допомогти конкретними діями. Адже спільними зусиллями ця робота буде відбуватись набагато швидше, - каже виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій ДручинськийТакож хочу сказати, що не чекаючи 15 червня, ми вже розпочинаємо роботу по наведенню порядку у парку. Тож запрошую приєднуватись до нас усіх бажаючих».



Переглядів: 7829
Поширень: 0