Проект «Електронний суд», що 17 червня 2013 року стартував в Україні, дає можливість людям отримувати процесуальні документи на свій комп’ютер, а також дізнаватися про місце та час слухання справи за допомогою смс.

Однак, варто зазначити, що у Вінницькому апеляційному адміністративному суді такими видами розсилки активно користуються з початку його процесуальної діяльності. Ще у 2010 році Вінницький окружний адміністративний суд, очолюваний Віталієм Кузьмишиним, розпочав експеримент, згідно якого органи державної влади, що є позивачами по справі, отримують поштові повідомлення електронною поштою. Вже тоді розпочато і інший експеримент - інформування громадян за допомогою SMS-повідомлень, де використовувались можливості безкоштовних Інтернет-ресурсів, які дозволяли в день надіслати із суду близько 200 повідомлень. Надіславши SMS-повідомлення з номером своєї справи громадянин отримували SMS-відповідь, в якій вказувалась дата та час засідання по цій справі. Проте, на той момент законодавча база України дещо відставала від потреб часу, адже не враховувала технологічних новацій, саме тому Вінницький окружний адмінсуд виступив з ініціативою внесення змін до законодавства України та безпосередньо до Кодексу адміністративного судочинства. Тоді цими експериментом зацікавилися і в Державній судовій адміністрації України.

Сьогодні для того, щоб сторона по справі могла отримати процесуальні документи в електронному вигляді потрібно:

  1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: (http://e-court.mail.gov.ua).
  2.  Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи в електронному вигляді по відповідній справі будуть надходити на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, яка зазначена в Заявці.

В свою чергу, для того, щоб отримувати смс-оповіщення, необхідно залишити заявку на mail.gov.ua або оформили її безпосередньо в суді. Після даної процедури таке повідомлення роздруковується для долучення його до матеріалів справи.



Переглядів: 2860
Поширень: 0