Нові правила озеленення, зокрема, передбачають, що молоді саджанці повинні бути понад 2,5 метри, а ширина їхньої крони – не меншою ніж півметра. А щоб зелені насадження не страждали від наслідків прибирання вулиць, їх вирішили саджати подалі від проїжджої частини, на відстані не меншій ніж 2,5 метри.

Формування привабливого, комфортного, зручного і безпечного міського простору – це досить важливе питання, над яким працюють різні департаменти міської ради. Адже від прийнятих сьогодні проектів та рішень, залежить те, як буде виглядати наше місто в майбутньому. Зрозуміло, що це справа не одного року, але міською радою робляться послідовні кроки до того, аби вулиці міста були функціональними, зручними для всіх та мали гарний і охайний вигляд.

Деякі речі на вулицях уже змінились. Це те, що по всьому місті облаштовуються пандуси, з’являється вертикальне озеленення, на деяких вулицях облаштовано велосипедні доріжки (і роботи будуть продовжуватись й далі відповідно до програми, розрахованої до 2020 року), усі зелені зони чисті та впорядковані, зупинки транспорту єдиного зразка, так як і торгово-посадочні комплекси, розпочали видозмінюватись та набувати естетичного вигляду зовнішні рекламоносії, на багатьох дорогах вже капітально відремонтоване асфальтне покриття, вечірні вулиці стали яскравими та світлими тощо. Це норми, які сформовано останнім часом і які будуть витримуватись і надалі. А з цього року впроваджуються і єдині правила висадки на вулицях міста дерев та кущів, які днями затвердив виконком міської ради.

«Вимоги, які передбачені в новому документі, досить прості, але вони дозволять систематизувати і впорядкувати процес озеленення деревами та кущами вулиць міста. Прописані чіткі норми по висоті саджанців, діаметру стовбура та ширині крони, відстань від дороги та між самим деревами, варіанти розміщення тощо,» - розповідає директор департаменту комунального господарства та благоустрою Ігор Корольчук.

Так липи, клени та ясені не повинні бути молодшими за 7-8 років, їх висота має бути понад 2,5 метри, а товщина стовбура 6-8 сантиметрів. Передбачена також і мінімальна кількість скелетних гілок, яка не повинна бути меншою 7-8 штук. В переліку дерев, які можуть висаджуватись на вулицях, є ще гіркокаштан «Briotii», пірамідальна тополя, декоративна яблуня. Можна також саджати хвойні дерева (туя західна, ялина колюча, ялиця корейська) та чагарники (барбарис, спірея та бузок).

Молоді дерева у Вінниці будуть висаджуватись  за новими правиламиНа сьогоднішній день у місті проблемою є те, що дерева ростуть дуже близько до узбіччя тротуару і страждають від загазованості та наслідків прибирання вулиць, особливо взимку, а влітку – від високої температури нагрітого сонцем асфальту. Погано впливають на ріст дерев і невеликі за розміром лунки. Тому прийнято рішення там, де є можливість, нові дерева висаджувати на відстані не меншою ніж 2,5 метри від проїжджої частини. А щоб стовбури та кореневі системи не пошкоджувались, вони будуть захищатись декоративними решітками. Передбачені також п’ять видів розміщення саджанців.

Підходи до озеленення окремих об’єктів благоустрою, таких як парки, сквери, бульвари, прибудинкові території, будуть розглядатись індивідуально. Деякі вулиці також потребують особливого підходу. Тому перед тим, як приступити до висадки нових дерев та чагарників, буде відпрацьовуватись конкретна схема, яка відповідатиме новим правилам озеленення міста.

«Зелені насадження є ключовим питанням у розвитку міського середовища – Вінниця має бути зеленим містом, - зазначив міський голова Володимир Гройсман при обговоренні цього питання на засіданні виконкому. – І нові стандарти допоможуть зробити наше місто зеленим. Ми можемо їх допрацьовувати і вдосконалювати. І з моменту прийняття рішення його мають проаналізувати і виконувати усі служби. Також я чекаю пропозиції від департаменту комунального господарства та благоустрою по двох вулицях, по яких будуть першими на практиці відпрацьовані ці стандарти».



Переглядів: 7768
Поширень: 0