У новому навчальному році сьома частина дітей, які навчались у другу зміну, сідатимуть за парти вранці. Частина з них будуть ходити до нового закладу – спеціалізованої ЗОШ 1 ступеня №25 з поглибленим вивченням іноземних мов. А місто отримає в центрі міста приміщення, де буде створено дитячий садок на 300 місць. Це стане можливим завдяки перерозподілу учнів між трьома школами (№1, 25 і 10). Відповідне рішення було прийнято сьогодні виконкомом міської ради.

На сьогодні у Вінниці майже 7 тисяч школярів навчаються у другу зміну (26% від загальної кількості учнів). Готуючись до нового навчального року, фахівці департаменту освіти міської ради аналізували, яким чином можна зняти цю проблему, і знайшли рішення, завдяки якому майже тисяча учнів вже у цьому році зможуть навчатись у першу зміну, а Вінниця отримає ще один дитячий садок в центральній частині міста.

Йдеться про початкову школу №1-ї гімназії, розміщену в окремому приміщенні. Це будівля колишнього дитсадка, який у 90-ті роки був розформований через недостатню кількість дітей і переданий школі. Сьогодні школа-гімназія №1 – один із найбільш перевантажених закладів освіти, адже вона розрахована на 1116 учнів, а в ній навчається майже 1800. До початкових класів ходить 745 дітей. 6 класів знаходиться у самій школі, 18 – у приміщенні колишнього дитячого садку №19, який стоїть поруч. Учні 3-4 класів початкової школи навчаються у другу зміну.

Враховуючи такий стан справ, департамент освіти вийшов з ініціативою: на базі ЗОШ №25 створити новий навчальний заклад – спеціалізовану загальноосвітню школу 1 ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов, в якій будуть вчитись діти винятково початкових класів, які разом зі своїми вчителями переїдуть з 1-ї школи, а також учні початкових класів самої 25-ї школи. Загалом в новоствореному закладі буде навчатись 938 дітей (при тому, що приміщення школи розраховане на 1176 учнів). Це буде навчальний заклад із високим рівнем освіти. По його закінченню учні зможуть продовжити навчання у школі-гімназії №1, адже відповідна якість знань дасть можливість скласти іспити до неї.

Школярі будуть вчитись винятково у першу зміну. А після обіду – зможуть займатись у секціях та гуртках. До речі, незабаром між школами №25 та 18 з’явиться сучасний багатофункціональний спортивний комплекс. У новому закладі також з’явиться можливість проводити і позакласну виховну роботу, зможуть працювати у спокійному режимі групи продовженого дня, що в приміщенні 1-ї школи було складно робити через дві зміни.

Ще одним позитивним моментом є те, що в цій школі будуть лише діти від 6 до 9 років, що досить важливо для їхнього психологічного комфорту. Учні середніх та старших класів, які навчались у ЗШ №25 теж класами та разом з вчителями перейдуть у сусідню школу №10. До цього часу ці дві школи (№25 і 10) були суттєво недовантажені. Після перерозподілу учнів в 10-ій школі буде навчатись 917 дітей, причому її проектна потужність значно більша – 1560 учнів.

«Це рішення визріло саме зараз через те, що лише наприкінці липня ми маємо більш-менш об’єктивну картину стосовно того скільки дітей у яку школу хочуть піти, уже в переважній більшості зібрані документи. Лише після цього ми можемо планувати свої подальші дії, – говорить директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк. – Вже з наступного тижня розпочнеться робота по перевезенню всього необхідного, адже класи з 1-ї школи заберуть із собою й всю придбану нову техніку та меблі».

Покращаться умови навчання і в учнів середніх та старших класів школи-гімназії №1, бо з переїздом з неї початкових класів у школі побільшає приміщень для навчання старших дітей (6 початкових класів знаходилось у самій школі). Принаймні ще одна «паралель» зможе займатись у першу зміну, що для цієї школи раніше взагалі було за межами можливого.

«Ми зможемо вирішити одразу дві проблеми: покращити умови навчання для дітей молодшого шкільного віку і створити у місті ще один садок, який зможе прийняти як мінімум 300 дітей, - каже заступник міського голови Валентина Балицька. – За останні п’ять років у нашому місті стрімко збільшилась кількість дошкільнят. У 2006 році у нас дошкільною освітою було охоплено 9 тис. дошкільнят, в 2008 році вже 11 тисяч дітей. А у 2013 році орієнтована кількість складає 15,5 тисяч. Тому дитячі садки нам конче необхідні, особливо в центральній частині міста, адже фактично на сьогодні тут працює лише два садки №13 і №9».

За останні роки у Вінниці вдалося забезпечити дошкільною освітою додатково майже 6 тисяч дітей. Щоб цього досягнути, було відкрито 4 нових садки і 56 додаткових груп. Але проблема залишається актуальною. Тому сьогоднішня ініціатива департаменту освіти дозволить місту отримати ще один дитсадок на 300 місць. І цей проект буде одним з ключових пріоритетів у наступному році.

«Незручністю у всій цій ситуації можна назвати лише те, що частині дітей доведеться по-іншому добиратись на навчання. Але враховуючи те, що школярі їздили до 1-ї гімназії з різних куточків міста, для них це буде не суттєва зміна. А учні, які мешкають біля гімназії, матимуть вибір: або переїхати з усіма, або перевестись у сусідні школи (№2,4,7,17), які теж дають високу якість знань. Класним керівникам буде доручено владнати всі питання із батьками своїх учнів в індивідуальному порядку, а департаменту освіти – проконтролювати, щоб для кожної дитини було знайдено оптимальне рішення» - говорить Валентина Балицька.



Переглядів: 11945
Поширень: 0