Протягом двох днів, 30 і 31 серпня, активних і креативних вінничан навчатимуть сучасній графічній програмі Tagtool. 15 художників, аніматорів і просто бажаючих вчаться малювати на Іped-ах і створювати мультфільми. Результати своєї роботи вони презентують 31 серпня на майдані Незалежності. На будинку колишньої міської думи можна буде побачити проекції малюнків і відео, які одночасно створюватимуть художники.

Один із винахідників програми Tagtool Маттіас Фріц спеціально приїхав до Вінниці, щоб розповісти учасникам проекту, як саме працює програма, як користуватись її інструментами і малювати.

- Нею можуть користуватись як професійні художники, так і аматори, обмежень немає, - розповів Маттіас Фріц. – Програма зручна навіть для тих, хто звик малювати лівою рукою. Панель інструментів переноситься відповідно праворуч чи ліворуч. Пальцями правої руки на екрані Іped ви малюєте, а лівою - одночасно керуєте інструментами. У цьому й зручність. Для прикладу, правою рукою ведете лінію, а лівою змінюєте її ширину.

Наймолодшому художнику, який виявив бажання навчитися новій технології малюків, - 13 років. На занятті він легко опанував теорію і впевнено перейшов до практики.

Кожен художник малює на Іped свою картинку, яка передається на один комп’ютер із загальним зображенням. Воно проектується на стіну будинку, де глядачі спостерігатимуть за процесом створення міні-фільму. До цього інтерактивного світлового проекту “Креативні фасади: візуальне мистецтво + технології + суспільство” у Вінниці долучилися Медіа Арт Лабораторія спільно із Вінницькою міською радою та ОМАІ (Office for Media and Arts International GmbHVienna, Austria).

Керівник Медіа Арт Лабораторії Наталія Манжалій розповіла, що конкурсний відбір міг пройти кожен, хто хотів спробувати створити свою картину.

- Нас цікавлять усі нові технології у поєднанні із сучасним мистецтвом, - пояснила Наталія Манжалій.

- Я раніше була у Вінниці, сподобався фонтан “Рошен”. А ще більше сподобалося те, що ваше керівництво не має такої бюрократії, як, для прикладу, у Києві. У вас просто приємно працювати, а місто - затишне. При відборі будівлі, на яку проектуватимуться малюнки, головним критерієм мав бути світлий чи білий колір і місце, де люди зможуть подивитись на сучасну медійну красу.

Колектив фахівців комп’ютерної анімації Tagtool постійно їздить країнами, бере участь у різних проектах: від великих театральних постановок, музичних шоу та концертів до вуличних нелегальних експериментів за участю графіті-райтерів. Проект «Креатині фасади» - приклад того, як можна змінити вигляд міста за допомогою відео і світлових проекцій.

Яку саме картинку проектуватимуть на фасад колишньої Вінницької думи, не може зараз сказати навіть винахідник комп’ютерної програми Маттіас Фріц. Каже, художники бувають непередбачувані.

Нагадаємо, що презентація проекцій картин на будинку колишньої міської думи розпочнеться о 21 годині у суботу, 31 серпня.



Переглядів: 6440
Поширень: 0