Тиждень тому депутати Вінницької міської ради затвердили Стратегію розвитку «Вінниця 2020». І саме напередодні ювілейного Дня міста, у Вінниці проводиться міжнародна конференція «Процес стратегічного планування на місцевому рівні», де наше місто ділиться власними напрацюваннями та знайомиться з кращими практиками європейських країн і інших міст України в даному напрямку. Участь у конференції взяли представники міжнародних інституцій: Швейцарського бюро співробітництва в Україні, Представництва Ради Європи в Україні, ПРООН, USAID в Україні тощо. Крім того, до міста приїхали гості з польського міста-побратима Вінниці Кельце, литовського Паневежису, білоруського Вітебську, ряду українських міст.

На початку конференції до учасників звернувся секретар вінницької міської ради Сергій Моргунов: «Прийняття Стратегії розвитку міста напередодні 650-річниці від дня першої письмової згадки про Вінницю є досить символічним. Шануючи історію і сьогодення, завдяки цій стратегії, ми визначаємо шлях для майбутнього розвитку територіальної громади. Стратегія по-суті є угодою між владою і громадою щодо майбутнього розвитку і території, і суспільства».

Радник Президента України Марина Ставнійчук зауважила, що їй було дуже приємно дізнатись, що цьогоріч саме Вінницю було визнано найкомфортнішим містом для проживання: «Вінниця є дійсно європейським містом. Європейське місто – це місто, яке з одного боку орієнтується на високі стандарти якості життя, високий рівень надання послуг і розвитку життєдіяльності міста, а з іншого – сама діяльність органів місцевого самоврядування, на наш погляд, і це дійсно відповідає реальності у Вінниці, орієнтована на той розвиток, який є сьогодні у європейських сучасних містах». Вона також зазначила, що в жовтні Президент України Віктор Янукович, після широкого обговорення всіма регіонами, підпише указ, яким затвердить концепцію і план по реформуванню місцевого самоврядування.

У Вінниці представники семи держав обговорюють стратегічне планування на місцевому рівніПредставник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Оксана Анфілова підкреслила, що велика увага відомства приділяється розвитку співробітництва щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій на реалізацію різних проектів і в цьому, звичайно, повинна бути активність та ініціатива знизу. Вінниччина є ж одним з найактивніших регіонів, який бере участь у таких проектах. А до учасників конференції Оксана Анфілова звернулась з такими словами: «Зверніть увагу, як змінюється місто, як Вінниця реалізує принцип: «Необхідно розпочати з себе», згуртуватись, обмінятися досвідом та віднайти краще і врешті змінити життя на краще».

Відзначив інфраструктуру міста директор місії USAID в Україні Джед Бартон: «Я вчора приїхав до Вінниці і мене приємно вразило, що місто дуже чисте та гарно освітлене. Все це говорить про гарне управління містом, бо такі досягнення не робляться самі собою. Потрібно, щоб разом з адміністрацією міста працювала і сама громада. Ви повинні гордитися тим, що місто багато чого вже досягло, але зі Стратегією, я переконаний, ви досягнете ще більшого».

У Вінниці представники семи держав обговорюють стратегічне планування на місцевому рівніВінниця досить давно співпрацює і з Швейцарським бюро співробітництва, зокрема, в напрямку енергозбереження, і є одним із перших міст України, де розпочали впроваджувати європейський енергоефективний підхід. А швейцарські трамваї є сьогодні взагалі родзинкою міста. «Ми переконанні, що високого рівня розвитку можна досягти саме на місцевому рівні, адже місцеві органи влади найбільш наближені до людей і до їх проблем, тому Стратегія дуже важлива для повсякденної роботи, - каже директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Белтрані. - Як донорська організація, ми переконані, що наше співробітництво дасть прекрасний результат для городян і стабільний розвиток міста, а це є суттю Стратегії».

Тривалі і давні партнерські стосунки у Вінниці і з Радою Європи. Ця співпраця розпочалася ще 6 років тому. Вінниця отримала нагороду в конкурсі кращих практик Ради Європи в номінації «Ефективне управління та якісні послуги». «Наразі існує багато адміністративних бар’єрів, які не дають змогу вирішувати проблеми місцевого рівня, - каже заступник голови представництва Ради Європи в Україні Олена Литвиненко. - Внаслідок довгих років централізованого управління місцева влада все ще має лімітовані можливості для того, щоб ефективно управляти місцевими бюджетами, покращувати якість публічних послуг, запроваджувати новаторські підходи. Децентралізація – це процес тривалий, але разом з тим потрібні рушійні сили і саме міста, громади цих міст і є носіями змін. В умовах обмеженості ресурсів особливого значення набуває Стратегічне планування, яке передбачає дієву взаємодію влади і громади, ефективне планування та використання місцевих ресурсів. Нам приємно констатувати, що місто Вінниця дотримується саме таких підходів».

У вступній частині конференції учасники ознайомились з основними принципами, підходами та пріоритетами Стратегії розвитку Вінниці до 2020 року.

Сама конференція була поділена на два блоки. У першому йшлося про методологію та різні аспекти стратегічного планування, а у другому – учасники знайомляться із Стратегіями розвитку польського Кельце, литовського Паневежису, Києва та Львову.

Більшість учасників конференції залишаться на святкування 650-ї річниці міста Вінниці.



Переглядів: 4958
Поширень: 0