Зустріч заступника голови облдержадміністрації Любові Спірідонової з координатором проектів ОБСЄ в Україні послом Мадіною Джарбусіновою відбулась 9 вересня в облдержадміністрації у рамках проекту «Допомога в соціальній адаптації звільненим військовослужбовців Збройних Сил України».

Вінницю відвідала Посол ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусінова

Розпочинаючи церемонію відкриття курсів по перенавчанню групи слухачів з числа військовослужбовців, що підлягають звільненню, та осіб, звільнених з військової служби заступник голови облдержадміністрації зазначила: «У державі і суспільстві склалося єдине розуміння того, що військовослужбовці, які звільняються зі Збройних Сил, інших військових формувань вимагають особливої уваги і допомоги при переході до цивільного життя, і в першу чергу, успішного працевлаштування та забезпечення житлом».

Любов Спірідонова повідомила, що в області проводиться робота щодо соціальної адаптації військовослужбовців, які підлягають звільненню, осіб, звільнених з військової служби, членів їх сімей, працівників Збройних Сил України, що плануються до скорочення у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України.

Вінницю відвідала Посол ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусінова

Так, центрами зайнятості надаються профорієнтаційні послуги визначеним категоріям громадян шляхом безпосередніх виїздів працівників центрів зайнятості до військових частин. Протягом першого півріччя 2013 року, під час виїздів до військових частин, 174 особи було охоплено інформаційно-роз\'яснювальною та профорієнтаційною роботою. Їм було надано 174 профконсультаційних послуг.

З метою сприяння професійній адаптації, зняття психологічної напруги, формування особистої ініціативи у вирішенні проблем власної зайнятості, навчання ефективній поведінці на ринку праці, особи цієї категорії залучались до участі в сесійних семінарах з техніки пошуку роботи, з основ комп’ютерної грамотності, а також до тематичних соціально-психологічних тренінгів. Загалом соціальна адаптація є складним процесом пристосування звільнених військовослужбовців та членів їхніх сімей до нового для них соціального середовища та нових соціальних умов. Вона має здійснюватися з урахуванням «багажу», з яким колишні військовослужбовці виходять у цивільне життя.Адже, більшість скорочених військовослужбовців перебувають в працездатному віці і мають високий освітній рівень.

Вінницю відвідала Посол ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусінова

Координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусінова відзначила ефективність співпраці за проектами, які вже були реалізовані протягом останніх років і які реалізуються сьогодні на Вінниччині .

Враховуючи, що на Вінниччині була значна кількість військових частин в яких проводилися заходи скорочення та оптимізації 22 березня 2006 року у Вінниці було створено Міжрегіональний центр соціальної адаптації звільнених військовослужбовців та курсової підготовки цивільного населення. Від початку своєї діяльності на базі різних вищих навчальних закладів у 22 регіонах України Центром вже здійснено перепідготовку більше 3,5 тис. військовослужбовців та членів їх сімей, з них 828 - на території області та обласного центру.

Протягом І півріччя 2013 року мали статус безробітного та перебували на обліку в центрах зайнятості три особи з числа військовослужбовців, звільнених у зв’язку із скороченням чисельності або штату без права на пенсію. Їм було надано весь комплекс профорієнтаційних послуг. Яскравим прикладом результативності співпраці став факт, коли за сприяння обласної державної адміністрації 12 випускників центру, які отримали 2008 році спеціальність "Авіаційна безпека" працюють у комунальному підприємстві "Вінницький аеропорт".

Послу ОБСЄ в Україні, Координатору проектів ОБСЄ в Україні Джарбусіновій Мадіні Бінешевні Любов Спірідонова вручила подяку від імені обласної державної адміністрації та обласної Ради.



Переглядів: 4631
Поширень: 0