- У нас уже проведені попередні перемовини з багатьма видатними скульпторами. Один із них пропонує Кобзаря на коні...

Ці слова голови профспілки «Голос народу» Віктора Малиновського пролунали під час створення громадського об\'єданання "Вінниця вшановує Тараса Шевченка".

Посмішки, які з\'явилися в цей момент на деяких обличчях, Віктора Маліновського не збентежили.

- Це оригінально. Таким його ще ніхто не робив, - додав він без тіні сумніву.

створення громадського об\'єданання "Вінниця вшановує Тараса Шевченка"

Що ж спонукало голову профспілки так раптово всадовити Тараса Григоровича верхи та пришпорити сам процес встановлення пам\'ятника?

Відповідь на це питання дав голова правління благодійного фонду "Вінницька громада" Дмитро Козак.

- В нас є одна надія - за час, що залишився до 200-річя від дня народження Шевченка, встановити йому у Вінниці пам’ятник, - каже Дмитро Козак. - Часу в нас обмаль, якщо встигнемо провести за один місяць конкурс, за 3,5 місяці виготовити і за півмісяця встановити, то у Вінниці до 1 березня 2014 року може з\'явитися пам\'ятник.

Приказку про "поспішиш - людей насмішиш" на зібранні не згадували. Натомість згадали про існування благодійного фонду "Подільська громада". Адже там давно й успішно збирають кошти на спорудження майбутнього пам’ятника - перші внески зробив сам міський голова і депутатський корпус.

Те, що два фонди із схожими назвами тепер будуть збирати гроші на одну справу Дмитро Козак прокоментував, як заздалегідь вирішене питання:
- Коли в нас буде оргкомітет, ми звернемося до благодійного фонду "Подільська громада", аби вони ті кошти внесли або виконали за них якісь роботи.

Між тим із точною сумою потрібних на спорудження коштів на зібранні так і не визначились.

- Поки можемо говорити про якусь приблизну суму - щось біля мільйонів трьох, - каже Віктор Маліновський.

Справді, на думку експертів, цього цілком достатньо, якщо мова йде про встановлення одного пам’ятника. Але фантазія деяких громадських діячів вже скакала нестримним галопом.

- Я бачу, що це не просто одна скульптура, як от скажімо пам’ятник Пирогову, - висловив своє бачення головуючий на зібранні Дмитро Козак. - Тут треба цілий комплекс, щоб на передньому плані - "хрущі над вишнями гудуть", далі - родина за столом сидить, мати вечерю несе. А справа до Театральної - Коліївщина, а зліва - Катерина з дитиною під тином.

Дарма, що це вже не три, а тридцять або й більше мільйонів.

- Головне поставити Шевченка на п’єдестал, а далі вже можна буде розгорнутися, - пообіцяв Дмитро Козак.

...здалеку вчувався стукіт копит кобзаревого коня. Вигляд у вершника був здивований!



Переглядів: 4331
Поширень: 0