19 та 20 жовтня у місті пройдуть змагання між програмістами зі всієї України під назвою «ІТ Вінниця». Програмні розробки, які стануть результатами цього турніру між IT-шниками, в подальшому зможуть застосовуватися і в інших містах. Наразі триває реєстрація як окремих учасників, так і вже сформованих команд.

Вінниця – місто, яке постійно цікавиться новинками у сфері сучасних інформаційних технологій. Влітку минулого року авторитетне видання «Forbes Україна», коли досліджувала унікальні управлінські рішення в різних сферах, які впроваджуються в українських містах, написало про Вінницю, що це місто інновацій саме у сфері електронного управління. Для самих вінничан давно не є новиною система запису з допомогою «електронної черги» в «Прозорих офісах», можливість сплатити через Інтернет за комунальні послуги чи записати дитину до садочку, залишити своє звернення на електронній «Мапі звернень громадян» або скористатись електронним калькулятором субсидій.

Для того, щоб це розвивати і вдосконалювати, Вінниця постійно цікавиться передовим досвідом і кращими практиками у цій сфері. У 2012 році з ініціативи Вінницької міської ради у співпраці з Програмою розвитку ООН (UNDP), Асоціацією «Міста електронного врядування України» та КП «Інститут розвитку міст» у Вінниці пройшла міжнародна конференція «Smart city: електронні технології для забезпечення розвитку локальної демократії та сталого міського розвитку». Учасники конференції обмінялись думками та ідеями щодо використання електронних технологій для вирішення інфраструктурних проблем у містах, їх можливості щодо покращення надання соціальних послуг, використання сучасних технологій для створення ефективної системи взаємодії між владою і громадою.

Цьогоріч міська рада спільно з громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку» за підтримки Представництва Європейського союзу в Україні розпочала реалізацію пілотного проекту «Українське прозоре місто». Він передбачає створення, тестування та впровадження моделі Прозорого міста, яка заснована на ІТ-рішеннях для покращення on-line доступу до інформації про місцеве самоврядування, адміністративних послуг та інших важливих муніципальних функцій. Після того, як це буде впроваджено у Вінниці, проект планується поширити по інших містах України.

Також у цьому році місто вперше прийматиме змагання між програмістами у форматі так званого хакатону. Останній (англ. hackathon, від hack – хакер та marathon — марафон) — це захід, під час якого різні фахівці у сфері розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано спільно працюють над розв\'язанням якоїсь проблеми, або створенням нового додатку чи сервісу. У Вінниці вони працюватимуть над міською тематикою, що допоможе вирішити певні проблеми, характерні для різних міст. Як тема хакатону місцева проблематика організаторами використовується вперше.

Командні змагання між програмістами триватимуть протягом двох днів. За добу учасникам необхідно буде розробити веб-сервіс та/або мобільний додаток, які дозволять городянам отримувати актуальну інформацію безпосередньо на свої смартфони. Ідеї та рішення, отримані в результаті проведення хакатону, будуть застосовуватись і в інших містах України.

Кожна команда, яка складатиметься максимум з 4 чоловік, працюватиме над реалізацією власної ідеї, а якщо таких не буде – партнери хакатону, організатори та представники мерії нададуть список актуальних проблем міста та ресурси для їх вирішення. Проекти повинні бути присвячені проблематиці саме Вінниці. Критерії оцінювання – відповідність тематиці змагань, ступінь реалізації проекту, його технологічна складність та дизайн. Платформа, на якій розроблятиметься проект, значення не має. Однак перевага буде надаватися мобільним додаткам або клієнт-серверним рішенням. На змагання будуть запрошені ментори (досвідчені наставники), які протягом усього часу будуть допомагати командам як з точки зору технічних питань, так і з точку зору ідей та їх реалізації. Якщо у бажаючих взяти участь у заході немає команди, то можна подати заявку як незалежного учасника та приєднатися до однієї з команд.

Реєстрація відбувається на сайті: http://appclub.im/events/details/12

«Формат хакатону (24 години роботи над проектом у режимі нон-стоп) дозволяє ІТ-спеціалістам спробувати свої сили в екстремальних умовах, отримати консультації визнаних спеціалістів та просто корисно і цікаво провести час в компанії інших учасників. Ми вже провели декілька хакатонів у різних містах України. Проте це наш перший хакатон на міську тематику, метою якого є розробка проектів, котрі допоможуть вирішити певні проблеми міста, поліпшити туристичну привабливість, автоматизувати певні процеси (наприклад, процес звернення громадян по різних питаннях). Ця ідея виникла у мене після участі в аналогічному заході за кордоном. Дуже радий, що влада Вінниці без вагань вирішила підтримати нашу ініціативу і сподіваюсь, що приклад Вінниці надихне інші міста на проведення схожих заходів», - розповідає один із організаторів хакатону, керівник DevRain Solutions Олександр Краковецький.

Для участі у змаганнях допускаються команди з будь-яких міст. Усім іногороднім буде надано інформаційну підтримку щодо готелів, закладів харчування та визначних місць Вінниці, які можна відвідати в ході перебування у місті. Організатори передбачають, що у змаганнях візьмуть участь 10-15 команд, а на переможців чекають подарунки від спонсорів.



Переглядів: 4826
Поширень: 0