В ході засідання наглядового комітету було прийнято рішення, що наступного року на котельні по вул. Баженова буде встановлено котел, який працюватиме не на газу, а на деревині. Тож Вінниця буде відпрацьовувати нову для України технологію виробництва тепла на відновлювальних джерелах для житлового фонду.

Проект з енергоефективності реалізовується в рамках підписаного у листопаді 2011 року Меморандуму між урядами Швейцарської конфедерації і України та містом Вінниця. Швейцарська сторона здійснює контроль виконання етапів проекту, і це вже четвертий приїзд наглядового комітету до Вінниці. «Швейцарія досить активно приймає участь у співпраці з іншим країнами та допомагає їм у розвитку. Що стосується України, то тут ми реалізовуємо один великий проект для того, щоб не розпорошувати наші зусилля та фінансові спроможності, тому ми сконцентрували їх на цьому проекті», - каже заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Петра Відмер.

У Вінниці  почали опалювальний сезон і визначали альтернативу газу на майбутнє

Під час засідання наглядового комітету обговорювались результати реалізації проекту по мікрорайону Карла Маркса та плани по другому етапу: модернізації системи теплопостачання в мікрорайоні Тяжилів. І було прийнято рішення, що у 2014 році на котельні по вул. Баженова буде змонтовано котел, який працюватиме на деревині.

«Ми працюємо з міжнародними інституціями, а також у нас є муніципальний енергетичний план, який визначає, що необхідно робити з енергозбереження у кожній сфері. Основне завдання, щоб тепло було тоді, коли це необхідно, а гаряча вода подавалася цілодобово і протягом усього року. Я хочу подякувати швейцарським партнерам, які надають нам таку технічну підтримку. Це ж не тільки кошти на модернізацію, це і допомога впровадити на «Вінницяміськтеплоенерго» самі сучасні підходи до ведення господарства і управління, - зазначає міський голова Володимир Гройсман. – Ці кроки, які вже реалізовуються по швейцарському проекту і плануються на майбутнє, пов’язані також з підготовкою до отримання містом Європейської енергетичної нагороди, яка фактично є сертифікацією міста в питаннях енергоефективності».

У Вінниці  почали опалювальний сезон і визначали альтернативу газу на майбутнє

Представники Швейцарського бюро співробітництва в Україні сьогодні також відвідали мікрорайон Карла Маркса, де змогли переконатись, що попри те, що роботи ще тривають, жителі мікрорайону відсьогодні вже почали отримувати тепло. Вже до завтра тепловики планують запустити тепло до половини будинків «військового містечка».

Протягом кількох місяців в цьому мікрорайоні провели заміну 5,3 км тепломереж. Сьогодні там вже тривають роботи по впорядкуванню території після розкопок і відновлення благоустрою. А в самих будинках продовжується встановлення індивідуальних теплових пунктів. 38 (з запланованих 51) вже обладнані, ще 3 знаходяться в процесі монтажу. Використання ІТП дозволить забезпечити мешканців якіснішими послугами, адже гаряча вода підігрівається в самих індивідуальних теплових пунктах. Відтак тепловтрат, які є при транспортуванні гарячої води, не буде. До того ж, на кожному індивідуальному тепловому пункті передбачено погодне регулювання – на північну сторону житлового будинку виведено датчик температури зовнішнього повітря, і якщо на вулиці теплішає, то тепловий пункт автоматично регулює подачу послуги.

При довстановленні і переобладнанні ІТП люди не відчують жодних незручностей з подачею тепла, бо монтаж обладнання буде проводитись паралельно з наданням послуги із резервної системи. У 18 будинках мікрорайону мешканці мають індивідуальні колонки, якими здійснюють підігрів води. Гаряча вода у будинках з централізованою подачею буде з’являтися по мірі обладнання ІТП. Міський голова Володимир Гройсман запевняє, що це буде відбуватися у максимально стислі терміни і першочергово індивідуальні теплові пункти монтуються саме у таких будинках. Контрольний термін закінчення цих робіт і, відповідно, забезпечення мешканців гарячим водопостачанням – перша декада листопада.

У Вінниці  почали опалювальний сезон і визначали альтернативу газу на майбутнє

Завдяки комплексу проведених робіт КП «Вінницяміськтеплоенерго» вже в цьому році планує зекономити на паливі, яке використовується для надання послуг жителям мікрорайону Карла Маркса, до 20 %. Крім того, в середині листопада на самій котельні буде встановлено систему «SCADA», яка надасть можливість здійснювати контроль за тепловою температурою, обчислювати споживання електроенергії, тепла, газу та води, а також контролювати параметри експлуатації та автоматизувати процес формування рахунків для споживачів.

Для довідки:

Згідно Меморандуму швейцарська сторона надає технічну та фінансову допомогу на комплексну модернізацію системи теплопостачання двох мікрорайонів міст (Карла Маркса та Тяжилова), а також на підвищення рівня енергоефективності міської інфраструктури. На це місто в рамках проекту отримає 16 млн. швейцарських франків безповоротної допомоги.



Переглядів: 6415
Поширень: 0