Приводом до цього стала їхня участь у Всеукраїнському конкурсі для школярів «Вікна нашого міста», який надає можливість кожному учневі стати справжнім дослідником історичних пам’яток свого населеного пункту, зазирнути в історію визначної будівлі й презентувати проект про неї. Школярі гімназії № 23 обрали для цього перлину Вінниці – готель «Савой», який на сьогодні за рішенням Вінницької обласної ради переданий в довгострокову оренду Вінницькому апеляційному адміністративному суду.

до Вінницького апеляційного адміністративного суду завітали учні 10-11 класів школи-гімназії № 23

Щоб дізнатись якомога більше інформації про історію колишнього готелю «Савой», учні вирішили особисто поспілкуватись з очільником Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталієм Кузьмишиним. Голова суду позитивно відгукнувся на пропозицію допомогти зацікавленій молоді краще вивчити історію неофіційного символу міста Вінниці та пов’язані з ним події.

до Вінницького апеляційного адміністративного суду завітали учні 10-11 класів школи-гімназії № 23У ході бесіди учень, який за умовами конкурсу виконував роль журналіста, поставив багато запитань, серед яких і те, чому саме «Савой» обрано для приміщення суду? На нього Віталій Кузьмишин дав таку відповідь: «На часі важливим є розвиток конструктивних взаємин громадян та органів державної влади, про що свідчать тисячі справ, які надходять до адміністративних судів, тому суди повинні бути відкритими та доступними для громадян. Водночас доступ до правосуддя вимагає зняття зайвих бар’єрів до судових послуг: як економічних і процесуальних, так і географічних перешкод. Не секрет, що задля виведення державних послуг на відкритий простір у розвинених та соціально направлених країнах інституції державного значення розташовані в центрі міста, і це є стандартом. А тому я переконаний, що Вінницький апеляційний адміністративний суд, який захищатиме права не лише громадян нашого міста, а й жителів Хмельницької та Чернівецької областей, є достойною установою для розміщення її в будівлі колишнього українського уряду».

Голову суду особливо вразила зацікавленість, ініціативність та небайдужість школярів до історії власного міста. На його думку, квітуче майбутнє нашої країни в руках саме такої молоді.

до Вінницького апеляційного адміністративного суду завітали учні 10-11 класів школи-гімназії № 23

Віталій КузбмишинТакож з молодим поколінням очільник суду охоче ділився своїм професійними знаннями та досвідом, який він отримав, відвідуючи іноземних колег. Багато інформації дізнались учні й про Вінницький апеляційний адміністративний суд, про історію його створення та завдання адміністративного судочинства в цілому.

Вінницький апеляційний судОкрім того, для школярів провели екскурсію приміщенням суду й ознайомили з його структурою. Учні мали змогу побачити зали судових засідань, кабінети суддів та їхніх помічників, конференц-зал, бібліотеку тощо. Яскравих емоцій додало запрошення Голови суду до власного кабінету. Особливим привілеєм для учнів стала можливість сісти у крісло очільника суду, якою вони охоче скористались.

Приємно вражені від почутого й побаченого, учні висловили Віталію Кузьмишину подяку за теплу зустріч та цікаву розповідь. Не можливо було не помітити, як змінилось ставлення та переконання учнів до суду й образу судді. Можна сказати, що на очах руйнувалися їхні стереотипи щодо судочинства й правосуддя в цілому. То ж, як вважає Голова суду, ця зустріч, можливо, стане для кожного з молодих людей знаковою у виборі їхньої професії, а в близькому майбутньому судова система поповниться новими кваліфікованими кадрами.

до Вінницького апеляційного адміністративного суду завітали учні 10-11 класів школи-гімназії № 23

На завершення очільник суду побажав школярам успіхів у підготовці до проекту та перемоги у конкурсі, а також порадив завжди пам’ятати, що мети досягай лише той, хто її прагне!

до Вінницького апеляційного адміністративного суду завітали учні 10-11 класів школи-гімназії № 23

Довідка:
Конкурс «Вікна нашого міста» вже не вперше проводиться в Україні. У ньому кожен учень має можливість відчути себе в ролі історика, архітектора, журналіста інженера-інноватора тощо. Для участі в конкурсі школярі створюють команду з 5 осіб, яка займається розробкою проекту певної тематики. Кожен її учасник має певні обов’язки, від виконання яких і залежить вдалий результат.

Успішно подолавши перший етап конкурсу, команда школи-гімназії № 23 стала однією з п’ятдесяти фіналістів і тепер активно готується до презентації проекту. Допомагає учням історик та краєзнавець Олександр Федоришен.



Переглядів: 5263
Поширень: 0