У Центральному парку міста запрацював відреставрований фонтан. Ззовні конструкції водограю нічим не відрізняються від його первісного вигляду, однак завдяки збільшеній кількості струменів та сучасній підсвітці оновлений фонтан заграв різними кольорами. Ще тиждень він працюватиме у тестовому режимі, після чого його «законсервують» на зиму. Навесні саме цей водограй відкриє новий фонтанний сезон у місті.

Фонтан в Центральному парку

За свою 55-літню історію водограй, який полюбили кілька поколінь вінничан, жодного разу не ремонтувався і не оновлювався. Більше десяти років він взагалі не працював через застарілі системи, а його конструкції вже почали руйнуватись. Цього літа почалась комплексна реконструкція фонтану. Всі матеріали і технології – сучасні. Єдине, що мало залишатись незмінним, щоб він після завершення робіт виглядав саме так, яким запам’ятався не одному поколінню городян.

фонтан в Центральному парку Вінниці

За словами спеціалістів, найскладнішим під час реконструкції було відновлення конструкційних елементів, адже більшість з них розпочали руйнуватися. А для виготовлення форм для відливу нових елементів необхідно було відібрати найменш пошкоджені частини. При їх відливі використовувалися сучасні матеріали, на які виробник дає 50-річну гарантію. До того ж, при виготовленні елементів застосували технологічний процес, який в Україні при подібних роботах ще не використовували.

«Реставраційні роботи були дуже ретельними, ми не поспішали зробити їх в якійсь терміни, а хотіли це зробити максимально якісно і на кілька десятиріч, - каже міський голова Володимир Гройсман. - Мене переповнюють емоції, адже він працює так, як ми його пам’ятаємо з дитинства. В багатьох вінницьких родинах є знімки багаторічної давнини, коли фотографувалися саме біля цього водограю. Я думаю, що символічно саме цей фонтан має відкривати сезон фонтанів у нашому місті».

фонтан в Центральному парку Вінниці

Водограй має і підсвітку, але не таку, як у радянські часи – при проведенні робіт використовувались інші технологічні рішення. Вона є більш сучасною, складається з 70 прожекторів. Підсвітка різнокольорова, тому фонтан змінює кольори. Завдяки більшій кількості форсунок, а їх фонтан має 187, струмені набагато довші і водограй в роботі виглядає вищим. А навколо центральної композиції розташувалося ще кілька невеликих фонтанчиків.

Тестування та пуско-налагоджувальні роботи планується завершити протягом наступного тижня, а повноцінно фонтан запрацює вже навесні.

фонтан в Центральному парку Вінниці

фонтан в Центральному парку Вінниці



Переглядів: 18766
Поширень: 0