Ми можемо говорити про залучення сімейних лікарів, коли за бажанням хворого забезпечується паліативна допомога на дому - так звані домашні хоспіси, - каже головний лікар Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський. - Потрібні й відділення паліативної допомоги при центральних районних лікарнях і спеціалізованих лікарнях. Врешті, паліативна та хоспісна допомога, не є високоспеціалізованою допомогою, у переважній більшості для її надання цілком достатньо модливостей первинного та вторинного рівня сучасної системи меддопомоги. Але враховуючи особливості таких хвороб, як наприклад, туберкульоз та ВІЛ-інфекції, при відповідних закладах по обслуговуванню таких хворих варто теж передбачити створення паліативних віддлілень. Так, як це зроблено у нашому закладі, де функціонує блок хоспісної та паліативної допомоги для наших пацієнтів.

За його словами, більшість українських хоспісів працюють за європейською моделлю. Це - невеличкі відділенння, які розраховані на 20-25 ліжок, максимум.

- Більші хоспіси - це вже надто виснажливо для персоналу, який забезпечує догляд та медичну підтримку, - пояснює Ігор Матковський. - Що стостується нашого регіону, то на рівні Департаменту охорони здоров\'я та курортів Вінницької облдержадмінстрації вже остаточно узгоджене створення першого такого обласного відділення, або навіть окремого закладу для всіх категорій пацієнтів, які потребують паліативної, або хоспісної допомоги.

Ймовірно, це буде базовий заклад, який стане ще й організаційно-методичним і навчальним центром для медиків, психологів і волонтерів Вінниччини.



Переглядів: 4540
Поширень: 0