Вулиці Соборній незабаром повернуть ще одне визначне місце. Таким, безумовно, можна назвати понад столітній будинок за номером 38, який є пам’яткою архітектури місцевого значення. Більшості городян ця, колись страшенно занедбана будівля знайома як кафе «Вогник», яке розміщувалось на першому поверсі. До Жовтневої революції тут розміщувався один із престижних готелів міста - «Франція». Уже сьогодні вінничани можуть бачити оновлений фасад, реставрація якого майже завершена. А зовсім скоро будинок постане у всій красі.

готель Франція у Вінниці

Як розповів сайту «Моя Вінниця» директор комплексу Олекандр Цихомський, колишній готель «Франція» після завершення будівництва знову працюватиме за призначенням і з тією ж назвою. Будівництво триватиме у два етапи і у вересні наступного року комплекс частково вже працюватиме. Готель буде мати 30 номерів а також ресторан, по-завершенні усього проекту номерний фонд розшириться.

Готель Франція у Вінниці

- Ми намагались зробити так, щоб будівля була максимально наближеною до оригіналу. Споруда ще 1870 року, хочемо повернути місту ще один історичний об’єкт. Зі старих декоративних елементів фасаду робили зліпки і в точності відтворили їх. Ліхтарні стовпи також є історичними, їм вже понад сто років. Їх знайшли частково поламаними у підвалі і реставрували, - каже директор комплексу.

Готель «Франція»

Під час реставрації фасаду у лівому нижньому куті під шаром штукатурки було знайдено мармурову табличку. На ній добре зберігся напис латинською «Cum deo», тобто «з богом» - такі у дореволюційних будовах були традиційними. Табличку відчистили і залишили, тож тепер її можна знову бачити на фасаді.

А невдовзі вхід до готелю прикрасять пам’ятником першій власниці готелю «Франція». Нові власники вирішили вшанувати бронзовою скульптурою пам'ять Євгенії Пронмаєр, яка будувала його впродовж 30 років. Невеликий постамент при вході уже є, а скульптура, за словами Олександра Цихомського, з’явиться через кілька тижнів.


Переглядів: 18826
Поширень: 0