Метою Конгресу став діалог представників органів державної влади, науки та бізнесу для вирішення масштабного завдання – побудови в Україні динамічної інформаційної економіки і суспільства вільного доступу до інформації та знань.

В рамках Конгресу в центрі «Український дім» тривала виставка ІТ-технологій, у якій взяли участь компанії«Арт-Майстер», «Адамант», Міжнародний ІТ-консорціум «IntecracyGroup», BionicHill, БАРС Груп, InfoPlus тощо. Виставку відвідав Прем’єр-Міністр України Микола Азаров.

З вітальним словом до учасників Конгресу звернулися голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко та президент Української спілки промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Міжнародний науковий конгрес на тему розвитку інформаційно-комунікаційних технологій

У пленарному засіданні взяли участь керівники органів державної влади, представники іноземних дипломатичних представництв, міжнародних організацій: президент hi-tech холдингу KM Core Євген Уткін,керівник національного проекту «Технополіс», радник віце-прем’єр-міністра України Віктор Кривенко, керуючий партнерконсорціуму «Інтераксі Груп» Олександр Смирнов, директор департаменту Держагенства з питань науки, інновацій та інформатизації Вадим Горюшко, директор Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів, керівник програми «Бібліоміст» Матей Новак та інші.

- Сьогодні відбувається різкий стрибок до інформаційного суспільства, все більше транзакцій здійснюється в електронному вигляді, в суспільстві формується новий тип взаємодії, - зазначив віце-президент з розвитку бізнесу «Енвіжн Груп» Борис Вольпе. - При цьому основою для розвитку інформаційного суспільства, електронного урядування має стати телемедицина, адже жодній країні не під силу мати таку кількість чиновників, у кожному місті створити вищий навчальний заклад або медичну установу, забезпечену надсучасною технікою. Телемедицина надає можливість доступу до якісних послуг кожному громадянину, не залежно від місця проживання.

Директор з технологічної політики «Майкрософт Україна» Михайло Шмельов говорив про роль хмарних технологій у розбудові інформаційного суспільства. За його словами, основними тенденціями сучасності є мобільність, соціалізація, використання хмарних технологій, так звані «великі дані». Завдяки доступу до «великих даних» та «хмарних технологій» кінцевий споживач керує аналітикою, має вільний доступ до необхідної інформації, значно зменшується відстань від збору даних до аналітики. Хмарні технології забезпечують гнучкість, еластичність, мобільність для бізнесу, водночас виникають нові виклики - необхідність управляти ризиками, створити відповідний захист інформації.

Директор з міжнародного розвитку БАРС ГрупСаїдЛатіпов представив ІТ-тренди Росії, серед яких розвиток порталів адміністративних послуг, оцінка органів влади по системі КРІ, ефективність витрат ІТ-бюджетів, хмарна модель інформатизації державних органів, адаптація ІТ-рішень до роботи з мобільними пристроями, «Відкриті дані», проектний підхід до рішень тощо.

Результати програми «Бібліоміст» представив її керівник Матей Новак. Метою програми є покращення доступу населення до мережі Інтернет. Адже нині відчувається нестача Інтернет-послуг та низька обізнаність з ними, відсутність доступу до мережі Інтернет в периферійних районах; відсутність державної стратегії з покращення доступу громадян до Інтернету. Результатом програми Матей Новак назвав розроблений навчальний модуль «Національні і регіональні електронні послуги» та 243 тренінги, навчання на яких пройшли 3030 осіб – бібліотекарів та представників місцевого самоврядування.

По закінченню пленарного засідання відбулася церемонія нагородження переможців І Національного конкурсу з е-урядування. Відзнаки отримали представники органів місцевого самоврядування 15 міст - Києва, Івано-Франківська, Славутича, Кіровограда, Борисполя та інших.

Вінницька міська рада отримала нагороду за проект «Внутрішній портал Вінницькоїміської ради» (відзнаку урочисто вручили директору департаменту адміністративних послуг Вінницького міськвиконкому СергіюКудлаєнку). Результатом цього проекту став зручний механізм обміну спільними файлами та робочими документами в єдиному інформаційному середовищі; запобігання втраті документів внаслідок аварійних ситуацій (здійснення архівного копіювання даних); систематизація роботи кожного виконавчого органу; зростання швидкості пошуку документів за багатьма параметрами.

Організаторами заходу виступили Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації, Державна служба спеціального зв\'язку та захисту інформації, Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами, Координаційний центр з упровадження економічних реформ, Український союз промисловців і підприємців, Рада з конкурентоспроможності індустрії інформаційно-комунікаційних технологій України, Асоціація “Інформаційні Технології України”, Інтернет Асоціація України, Асоціація підприємств інформаційних технологій України, Асоціація органів місцевого самоврядування “Міста електронного врядування України”, Національний центр електронного врядування, Всеукраїнська асоціація “Інформаційна безпека та інформаційні технології”, ГО “ІТ Альянс”, міжнародна неурядова організація “EuropeanMediaPlatform”, Фонд Східна Європа, проект “Бібліоміст” і програма “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.



Переглядів: 4918
Поширень: 0