Проведення Форуму стало наступним кроком у співпраці між Міністерством молоді та спорту України, який представляла начальник відділу підтримки молодіжних ініціатив Олеся Кравченко, та Міністерством молоді та спорту Республіки Азербайджан, який на форумі представляв начальник Головного управління молоді та спорту міста Баку Рагіф Аббасов.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Форум був організований управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації. За словами начальника управління Олени Стоялової активна життєва позиція молоді та участь молоді у суспільному житті є базовими елементами, необхідними для вирішення будь-яких проблем, які існують у молодіжній сфері, і під час роботи форуму молодь двох країн – України і Азербайджану показала, що ми рухаємося в одному напрямку.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Робота Форуму проводилась у різних форматах. Панельну дискусію на тему “Можливості та мотивація участі молоді у суспільних процесах в Україні та Республіці Азербайджан” провела ключовий експерт з питань молоді Програми підтримки молодіжної політики Східного Партнерства Евгенія Петрівська. Учасники Форуму жваво обговорювали тези експертів за пропонованою темою (з боку України – Наталя Заболотна, з боку Республіки Азербайджан – Рагіф Аббасов).

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Переважна більшість молодих людей погодилась із точкою зору про те, що забезпечення участі молоді – це надання їй можливості впливу на суспільні процеси. Найбільш поширеними організаційно-правовими формами участі молоді є молодіжні громадські ради, неурядові громадські організації, політичні партії, форуми. Можливості участі молоді ґрунтуються на довірі, патріотизмі, соціальній ідентичності.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Над розробкою “дорожньої” карти україно-азербайджанського співробітництва у молодіжній сфері працювали 3 робочі групи: представники органів влади, молодіжні громадські організації, журналісти з обох країн.

Важливим для розробки плану спільних дій є визначення спільних цінностей української та азербайджанської молоді, - говорить модератор однієї із груп, голова Вінницького обласного об’єднання “Відкрите суспільство” Світлана Ходакова. Серед базових цінностей молоді люди називали справедливість, толерантність, патріотизм, рівність, сімейні цінності. Характерними рисами народів обох країн є гостинність, щедрість, колективізм.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Учасниками були визначені такі стимули для участі молоді у суспільних процесах: з боку держави – громадські консультації з молоддю щодо розробки нормативно-правових актів; експертні консультації; конкурси проектів, розроблених молодіжними громадськими організаціями; гранти для підтримки обдарованої молоді; стипендії Президентів обох країн. Стимулюючими з боку громадського сектору є програма Євросоюзу “Молодь в дії”, інші міжнародні програми, міжнародні програми навчання, громадські експертизи діючих програм. Бізнес-сектором надається грантова підтримка молодіжних проектів персональними фондами.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Активно працювала група журналістів, модератором якої була Олеся Кравчук, незалежний журналіст, менеджер проектів Консорціуму удосконалення менеджменту освіти в Україні.
Молодь бажає “жити без кордонів” та бере участь у формуванні молодіжної політики через засоби масової інформації у таких сферах як туризм, екологія, культура, освіта. Учасники форуму обговорювали можливі форми спільної роботи – телемости з актуальних та цікавих для обох країн тем; організація роботи Інтернет-радіо, поширення інформації через соціальні мережі.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Актуальними напрямами спільних дій є обмін журналістами, залучення відомих у країнах людей до презентації національних культур, швидкий обмін кращими напрацюваннями у сфері вирішення молодіжних проблем, пошук цікавих героїв для сюжетів, обмін інформацією та продукцією, проведення тренінгів для громадських організацій з питань роботи із засобами масової інформації.
Визначені такі проблеми участі молоді у формуванні молодіжної політики через засоби масової інформації як недостатня кількість молодіжних друкованих видань та молодіжних програм. Гарною практикою Республіки Азербайджан є наявність окремого молодіжного телевізійного каналу.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Учасники ділилися позитивними практиками, які мотивують молодь до участі у суспільних процесах. Позитивним є досвід України щодо проведення фестивалю “Студентська республіка”, діяльності Студентських парламентів, молодіжних таборів. В Республіці Азербайджан працюють Будинки молоді, щомісячно відбуваються зустрічі Президента країни з молоддю, при Президентові Республіки Азербайджан діє Молодіжний фонд. В обох країнах працюють молодіжні центри, за участю Президентів відбуваються молодіжні форуми.

Основними напрямами розвитку співробітництва є створення ініціативної групи для координації спільних проектів, створення спільного інформаційного порталу, реалізація спільних проектів та заходів, створення спільних фондів підтримки молодіжних ініціатив, широке використання неформальної освіти.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

В рамках Форуму молодь обох країн взяла участь в обговоренні реалій, можливостей, короткострокових та довгострокових перспектив, напрямків та етапів розвитку партнерства, яке проводилось у форматі “світового кафе”.

Сьогодні в Україні створюються умови для укріплення дружніх зв’язків у молодіжній сфері з Республікою Азербайджан. Наші країни входять до об’єднання Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ, є учасниками Програми Східного Партнерства. Безвізовий режим створює сприятливі можливості для відвідання країн. Існують пільги в рамках економічного співробітництва. В Україні навчається близько 700 студентів з Республіки Азербайджан. Активно діє Спілка азербайджанської молоді в Україні, відбуваються міжнародні форуми “Молодь без кордонів”, існує тісний зв’язок у соціальних мережах, відбуваються міжнародні молодіжні обміни.
Молодь пропонувала у найближчій перспективі розробити книгу про традиції, культуру, кухню обох країн, щорічно проводити міжкультурні фестивалі, форуми молодих підприємців, вело-авто тури. Цікавою була пропозиція щодо проведення конкурсів молодіжних ініціатив та обмін досвідом у галузях туризму, бізнесу, освіти і науки, культури і мистецтва.

Серед довгострокових перспектив співпраці України та Республіки Азербайджан молодь називала: розвиток інвестиційних проектів, створення надійної інформаційної бази для налагодження системи туристичного обміну, дистанційне навчання, налагодження співпраці між молодими науковцями, обмін студентами та журналістами.

Молодь визначила 5 етапів розвитку співробітництва кожен із яких розрахований на 1 рік: 1-й етап – наближення (аналіз, навчальні та культурні обміни; 2-й етап – напрацювання спільних напрямів для співробітництва (написання спільних проектів); 3-й етап – фандрайзинг; 4-й етап – реалізація спільних проектів; 5-й етап – оцінка результатів реалізованих проектів та нові ініціативи.

Учасники Форуму із Вінницької, Донецької, Житомирської, Тернопільської областей та Республіки Азербайджан представили кращі практики у сфері молодіжної політики. Про кращі молодіжні проекти міста Вінниці розповів начальник відділу у справах молоді та туризму Вінницької міської ради Руслан Анфілов. Також була презентована діяльність Спілки молодіжних організацій Вінниччини.

Для того аби гості Вінниччини мали змогу ознайомитись із діяльністю громадських організацій та молодіжних центрів був організований квест, модератором якого стала Крістіна Дідик. Учасники Форуму відвідали Вінницьку обласну громадську організацію “Спілка підприємців “Стіна”, Спілку молодіжних організацій Вінниччини, Благодійний фонд “Подільська громада”, Вінницький центр підліткових клубів “Універ”, Подільський інформаційно-туристичний центр. Останнім було організовано екскурсію “Вечірня Вінниця”.

Кожний робочий день Форуму завершувався яскравим національним вечором з представленням національної кухні та запальним концертом. Тонкий гумор від Олександра Теренчука, незабутні пісні Олександра Онуфрійчука, виступи ансамблю народного танцю “Радість” та ансамблю бального танцю “Грація” Вінницького палацу дітей та юнацтва ім.Л.Ратушної, виступ бронзових призерів Чемпіонату Європи серед юніорів з акробатики Ганни Падченко, Дани Олефір, Яни Панчук, душевні пісні ансамблю “Мальви” училища культури і мистецтв ім.Леонтовича були представлені на українському вечорі.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

Під час азербайджанського вечора були презентовані азербайджанські ласощі, привезені із далекого Баку, учасники форуму мали змогу ознайомитися із книгами та брошурами із Республіки Азербайджан. Незабутні враження залишилися від співу соліста Бакинської філармонії Агшина Абдулаєва, танців у виконанні гостей із Баку Неллі Мяготіної та Аліги Джавадова. Концертні номери також підготували члени Спілки азербайджанської молоді України, студенти із Республіки Азербайджан, які навчаються у Вінницьких вищих навчальних закладах.
Молодь із натхненням разом танцювала національні танці обох країн.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум у Вінниці

В рамках форуму обговорювались питання як у сфері реалізації молодіжної політики, так і в галузі спорту. Зокрема, відбулась робоча зустріч начальника управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Сергія Дідика, голови комітету по фізичній культурі та спорту Вінницької міської ради Сергія Краєвського з начальником головного управління молоді та спорту міста Баку Рагіфом Аббасовим, представником цього управління Ельчином Бадаловим, начальником управління молоді та спорту міста Джалілабад Раміном Рагімовим. Під час зустрічі обговорені методи управління та вдосконалення розвитку галузі фізичної культури та спорту, розвитку інфраструктури, тренувального процесу та забезпечення галузі тренерськими кадрами, питання олімпійського спорту. Досягнуто попередніх домовленостей щодо проведення товаристських зустрічей з боксу та греко-римської боротьби.

Україно-Азербайджанський молодіжний форум став вагомим кроком в укріпленні зв’язків між українською та азербайджанською молоддю та підґрунтям для розробки конкретного плану дій співробітництва у молодіжній сфері між Україною та Республікою Азербайджан.



Переглядів: 6862
Поширень: 0