Форум до Дня спільних дій в інтересах дітей другий рік поспіль об’єднує зусилля громади, всіх організацій та служб, покликаних захищати права та інтереси підростаючого покоління. Як результат, все більше дітей знаходять свої родини. Під час Форуму усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни, матері багатодітних родин та всі ті, хто опікується дітьми, були нагороджені грамотами та грошовими преміями.

За рік, що минув з моменту проведення першого Форуму, 52 дітей знайшли свою родину. За цей час створено 5 прийомних сімей, до яких влаштовано 7 дітей; 38 малюків знайшли свою родину у сім’ях опікунів та дитячих будинках сімейного типу, ще 3 дітей повернулися до своїх родин, а 25 дітей були усиновлені.

На початку роботи Форуму наймолодші мешканці міста вручили міському голові Володимиру Гройсману символічний план розбудови міста. «Дуже важливо, щоб всі розуміли, що чужих дітей не буває. Я б хотів, щоб кожна дитина зростала в щасливій родині, де її люблять та створюють умови для її розвитку та самореалізації. Я дякую усім батькам, вихователям, вчителям, тренерам, усім людям, які вкладають частинку душі у розвиток дітей,» – каже міський голова Володимир Гройсман.

Під час Форуму присутніх познайомили із заходами та проектами, які проводяться у Вінниці для дітей. Так, з 2009 року реалізується програма «Вінниця – місто дружнє до дітей», у рамках якої розвивається і вдосконалюється інфраструктура для дітей, діють цікаві проекти. Другий рік поспіль у місті триває проект «Діти-дітям» – коли самі діти проводять для своїх однолітків фотовиставки, концерти, вистави лялькового театру, майстер-класи та багато іншого. Для формування засад відповідального батьківства, з ініціативи та за участю служби у справах дітей і за сприяння Вінницької міської ради громадська організація «Паросток» реалізує проект «Батьківство в радість». Цей проект спрямований на допомогу сім’ям, в яких проживають усиновлені діти, та в яких виникли певні психологічні проблеми.

Для підвищення рівня правової освіти дітей продовжується робота громадського інформаційно-правового центру «Підліток у правовому суспільстві», проводяться інтерактивні тренінги «Право наймолодшим». Для дітей старших класів впроваджується курс «Я і вулиця». Також ведеться Інтернет-сторінка дитячих омбудсменів, на якій розміщується інформація з правової освіти дітей, сторінка консультацій юриста.

У 2013 році започатковано проект «Клуб правових дебатів», завдяки якому серед школярів проходять обговорення питань, які є актуальними для підлітків. У рамках цього проекту проведено міський турнір з правових дебатів серед учнів та студентів професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІІ рівня акредитації, а також команда міських дитячих омбудсменів, які, до речі, і стали переможцями турніру.

Довідка

У 2003 році Всеукраїнський Форум неурядових організацій оголосив 20 листопада Днем спільних дій в інтересах дітей. Саме в цей день була прийнята Декларація прав дитини (1959 р.) та Конвенція ООН про права дитини (1989 р.).



Переглядів: 4059
Поширень: 0