Мери наполягають на зміні ставлення до місцевого самоврядування – про це було заявлено на прес-конференції, яка відбулась у Вінниці 26 березня 2009 року, за участю виконавчого віце-президента Асоціації міст України Мирослава Пітцика, Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, Харківського міського голови Михайла Добкіна, Тернопільського міського голови Романа Заставного та Херсонського міського голови Володимира Сальдо.

Прес-конференція за участю виконавчого віце-президента Асоціації міст України Мирослава Пітцика, Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, Харківського міського голови Михайла Добкіна, Тернопільського міського голови Романа Заставного та Херсонського міського голови Володимира Сальдо

Учасники прес-конференції створили прецедент вже самою подією, зустрівшись із журналістами не у столиці, а в одному з обласних центрів. Як підкреслив Тернопільський міський голова Роман Заставний, «потрібно усім зрозуміти, що життя відбувається не тільки в Києві, мешканці міст і селищ живуть у цій державі, будують її і очікують позитивних змін». А для того, щоб вони відбулись, потрібно йти тим шляхом, яким йде більшість європейських держав – шляхом передачі повноважень місцевим органам влади. «В рамках АМУ ми розпочали серйозну роботу, пов’язану зі змінами законодавства для посилення ролі місцевого самоврядування. Підкреслю - не ролі міських голів, а саме функцій і ролі місцевого самоврядування, щоб самі місцеві громади приймали ті чи інші рішення, які впливають на їхнє життя» - зазначив Вінницький мер Володимир Гройсман, розповівши медійникам про напрацювання Асоціації міст України щодо змін до діючого законодавства України.

Нагальні проблеми територіальних громад – однакові сьогодні для усіх міст та містечок країни, тому у більшості питань позиції учасників прес-конференції були одностайними. Зокрема, незалежно від їх партійної чи географічної приналежності, очільники міст однаково говорили про недопустимість політизації роботи місцевих рад та міських голів. Як зазначив з цього приводу Херсонський міський голова Володимир Сальдо: «Місцеве самоврядування втрачає сенс, коли за існуючої системи виборів політичні сили і партії будуть і далі відстоювати свої інтереси. Скажіть будь-ласка, які ж у нас «народні» депутати?! Це – партійні депутати!». А офіційну позицію Асоціації міст України висловив Мирослав Пітцик: «Прямий зв\'язок з мешканцями – це основа діяльності органів місцевого самоврядування. Ми будемо наполягати на тому, щоб повернутися до мажоритарної системи виборів».

Прес-конференція за участю виконавчого віце-президента Асоціації міст України Мирослава Пітцика, Вінницького міського голови Володимира Гройсмана, Харківського міського голови Михайла Добкіна, Тернопільського міського голови Романа Заставного та Херсонського міського голови Володимира Сальдо

Враження, що ця розмова потрібна, аби «перевести стрілки» на центральну владу чи виправдатись у чомусь, що не робиться, - при цьому не виникала. Усі міські голови, які зібрались у Вінниці, є доволі успішними. Кожен з них говорив і про свої «ноу-хау», і про обмежені повноваження. На правах господаря «дісталось» Вінницькому мерові – колеги відзначали і якість ремонту доріг, і стан медицини, і унікальний «Прозорий офіс» на першому поверсі адмінбудівлі мерії. Але все це – лише мала частина того, що повинно бути зроблено. А для цього з боку центральної влади ставлення до місцевого самоврядування повинно бути партнерським, а не зверхнім.

Багато уваги в ході прес-конференції було приділено питанням формування місцевих бюджетів і фінансування делегованих державою органам місцевого самоврядування повноважень. Зокрема, в розрізі видатків місцевих бюджетів з розрахунку на одного мешканця. В Україні, за словами Мирослава Пітцика, по містах в середньому ця цифра складає 100 євро на рік, у сусідній Польщі – 800 євро, у Данії – 10 тисяч євро. У 2008 році на розвиток міської інфраструктури, додав виконавчий віце-президент АМУ, в місцевих бюджетах було передбачено 4 % (у тій же Польщі цей ресурс складає 28 %, у Данії – 80%). У цифрах – це 5 млрд. грн. на усі міста та містечка (для порівняння – стільки ж обходиться державі утримання Державної податкової адміністрації).

Тому і хвилює нинішня ситуація міських голів. Адже житлово-комунальне господарство на місцях, на їх думку, перебуває не межі катастрофи. Михайло Добкін на прикладі Харкова додав, що ця галузь в регіонах існує наче у якомусь паралельному вимірі: «За 3 роки ми працювали з трьома міністрами з питань ЖКГ. Таке враження, що Харківська міська рада і відповідне міністерство живуть на різних планетах. А реформа ЖКГ існує тільки на папері».

Ось така гостра розмова відбувалась у день, коли виповнилось рівно три роки з моменту виборів міських голів у 2006 році: Володимир Гройсман, Михайло Добкін та Роман Заставний у цей день були обрані вперше, а Володимир Сальдо був переобраний Херсонським міським головою на другий термін. Знаковим є те, що три роки потому, як були обрані міськими головами, мери оголосили про те, що сьогодні вони не просто кожен окремо представляють свої міста. В рамках АМУ з’явилась монолітна команда міських голів, яка спільно захищає інтереси мешканців великих і малих міст. І з їхньою думкою держава таки муситиме рахуватись.

А ще мери домовились про те, що проведення спільних прес-конференцій на місцях – стане доброю традицією.


Переглядів: 4443
Поширень: 0