Цього року звіт міського голови базувався на Стратегії розвитку міста «Вінниця:2020». Мова йшла як про те, що було зроблено для забезпечення динамічного розвитку міста у 2013 році, і про нові важливі та знакові проекти, які мають забезпечити подальші високі темпи розвитку, відповідно до п’яти пріоритетів Стратегії: розвиток громадянського суспільства; економічний розвиток; модернізація інфраструктури; підвищення якості соціального життя та перехід від пострадянського до європейського просторового планування.

«З прийняттям стратегії ми сформували цілісне бачення, і можемо сказати сьогодні, що ми абсолютно чітко дивимось в 2014 рік і наступні роки, розуміючи, що все може змінюватись, але ми знаємо, що нам потрібно робити на шляху позитивних перетворень у нашому місті», - зазначив Володимир Гройсман на початку свого виступу.

Говорячи про підсумки 2013 року, Володимир Гройсман згадав найбільш знакові результати. Він відзначив успіхи у формуванні у Вінниці громадянського суспільства, розширення участі вінничан у вирішенні багатьох, в тому числі інфраструктурних питань. Водночас мова йшла про вдосконалення роботи самої влади – розширення мережі «Прозорих офісів», залучення молоді до роботи в органах місцевого самоврядування (проект «Старт ап»), підвищення якості надання послуг.

Стабільно розвивалась економіка міста. В цьому році у Вінниці створено понад 8 тисяч робочих місць, запрацювали два нових підприємства. Знаковою подією стала передача місту у комунальну власність аеропорту, з розвитком якого буде зростати інвестиційна привабливість та бізнесова активність, а Вінниця зможе укріплювати свої позиції регіонального центру. Позитивна тенденція в економіці міста підтверджується загальноукраїнськими рейтинговими оцінками. За версією журналу «Форбс» у 2013 році подільська столиця з 10 місця піднялася на 6-те у рейтингу привабливості міст для ведення бізнесу.

Продовжується перебудова транспортної системи міста. Важливим надбанням року було вирішення питання про придбання за кошти кредиту, який завдяки підтримки держави для Вінниці стане практично нульовим, ще 70 одиниць громадського транспорту та завершення будівництва трамвайної колії на вул. Келецькій. І вже в наступному році очікується реалізація цього проекту. Прийнято також Програму розвитку велосипедного руху до 2020 року. Вінниця визначила свої плани і в сфері енергоефективності - прийнято важливий довгостроковий документ План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року (SEAP). І вже цього року реалізовано перший етап швейцарського проекту по модернізації системи теплопостачання району вул. К. Маркса. А 20-тисячна мережа вуличних ліхтарів тепер управляється дистанційно і з єдиного пульту.

Серед здобутків у гуманітарній сфері міський голова відзначив скорочення вдвічі кількості учнів, які сідали за парти у ІІ зміну, у тому числі внаслідок реорганізації трьох шкіл і оптимізації навчального процесу в інших закладах. Також відкрито 7 нових груп в діючих ДНЗ, ще 7 відкриється 30 грудня; встановлено ще 6 мультикомплексів для дітей; відкрито дві амбулаторії сімейної медицини.

Що стосується просторового розвитку, то у 2013 році було прийнято зміни до Генерального плану розвитку міста; продовжилось впорядкування рекламних носіїв, реалізовано ряд проектів за позабюджетні кошти: ілюмінація на проспекті Коцюбинського, оновлена площа біля Макдональдса, реконструкція фасаду колишнього готелю «Франція".

У 2014-му планується не тільки продовжити системну реалізацію вже розпочатих проектів, але й цілої низки нових проектів у кожному з напрямків Стратегії. Зокрема, буде підготовлена, відповідно до європейських стандартів, Програма сприяння розвитку інституцій громадянського суспільства; по-новому буде вестись робота з територіальними громадами сусідніх сіл та селищ, з якими уже підписані угоди про співпрацю щодо розвитку інфраструктури; для виконавчих органів влади запровадять систему ключових показників ефективності роботи департаментів та відділів. А ще Вінниця приєднається до ініціативи компанії Microsoft “City Next”.

В планах економічного розвитку – створення більше 7,3 тисячі робочих місць за рахунок продовження модернізації працюючих у місті підприємств. Серед якісно нових проектів - прийняття Програми залучення інвестицій в м. Вінниця, яка дозволить супроводжувати тих інвесторів, які проявляють інтерес до міста, та готувати інвестиційні пропозиції. Також планується спільно з колегами з міста-побратима Кельце (Польща) провести роботу над створенням бізнес-інкубатору.

Планується реалізувати другий етап Швейцарського проекту в районі вулиці Баженова. Однією з особливостей цього етапу є те, що в модернізованій котельні буде встановлено потужний котел, який працюватиме на деревині. А на території полігону побутових відходів біля с. Стадниця буде запущено в роботу сміттєсортувальну станцію. Також планується розпочати підготовку проекту спільно з IFC по будівництву нового полігону.

Залишиться серед пріоритетів подальше збільшення кількості місць у дитячих садках. Так, планується відновлення садку на 9 груп на вул. Малиновського. Серед інших важливих для міста об’єктів – прийняття в комунальну власність та реконструкція СКА по вул. Фрунзе; за державної підтримки завершення реконструкцію приміщення ГО “Гармонія”; реконструкція ККЗ “Райдуга”. У сфері охорони здоров\'я в наступному році планується відкрити нові амбулаторії сімейної медицини, а також створити хоспісне відділення на 30 ліжок.

У 2014 році планується затвердити важливий документ, який ляже в основу нової редакції Генплану міста – Комплексну стратегію міського транспорту та просторового планування. В планах – завершення розробки і нових основ самого Генерального плану, який буде побудовано на європейському досвіді. До цього процесу Вінниця залучила швейцарських експертів і грант у розмірі 1,4 млн. грн. Продовжиться також робота по проекту землеустрою нових меж міста, яка розпочата у цьому році.

Підсумовуючи, Володимир Гройсман зазначив, що в основі усіх змін була і залишатиметься громада: «Найголовнішою у нашому місті є людина, і ми маємо задовольняти потреби людей. Створювати умови, щоб вони були співпричетні до усіх процесів, які відбуваються в місті і брали у цьому активну участь. Також ми маємо забезпечити сталість у нашому розвитку, щоб залишили прийдешнім поколінням не тільки те, що зроблено, а й можливості для подальшого розвитку. А в цілому місто має займати конкурентоспроможне місце на мапі України».

Окрім того, він додав, що більшість проектів, які реалізуються в місті, знаходять розуміння і підтримку в обласної влади та особисто губернатора Івана Мовчана. В свою чергу голова Вінницької ОДА підкреслив: «Я в черговий раз переконався, що лише злагоджена, системна, конструктивна і послідовна робота може завершуватись якісними результатами. І міська влада це демонструє. Мені надзвичайно приємно, що у Вінниці є такий формат роботи, і це надбання всіх вас». Губернатор і міський голова подякували усім, хто причетний до динамічного розвитку міста за їх роботу у 2013 році, і побажали нових успіхів місту та вінничанам у році 2014.



Переглядів: 7970
Поширень: 0