Нагадаємо, 9 березня у Вінниці з нагоди 200-річного ювілею від Дня народження Тараса Шевченка відбудеться урочисте відкриття пам’ятника Великому Кобзареві. Наразі на площу Шевченка вже привезені гранітні брили з житомирського кар’єру. «Особливість цього каменю в тому, що його брили утворені шляхом коління. Тому він має необхідну нам структуру. Зараз з цих брил сформовано основні композиційні елементи п’єдестальної групи. Вони ще не завершені, від сьогодні ми почнемо їх доопрацьовувати. Робочий процес у нас йде по плану», – каже головний архітектор міста Олександр Рекута.

На площі Шевченка почали облаштовувати п’єдестал під пам’ятник Кобзарю

Робота над скульптурною групою Тараса Шевченка з дітьми вже теж починає виходити на завершальну стадію. Скульптор Володимир Цісарик у своїй львівській майстерні вже вилив в бронзі фігуру Тараса Шевченка. А фігури дітей, з якими за задумом автора композиції, спілкується Кобзар – зараз вже зроблені в гіпсі, і йде підготовка до виливання їх в бронзі. За словами Олександра Рекути, вже за кілька тижнів їх привезуть до Вінниці, і 9 березня, які і планувались, пам’ятник буде урочисто відкрито.

На площі Шевченка почали облаштовувати п’єдестал під пам’ятник Кобзарю

Сьогодні подивитись на завезене на площу каміння та обговорити роботи, які ще потрібно виконати для завершення п’єдесталу, приїхав автор скульптурної композиції – Народний художник України, лауреат Державної премії ім. Шевченка Анатолій Гайдамака. «Мені дуже приємно працювати у красивому місті Вінниці. Робота дуже цікава, впевнений, що ця площа стане чудовим місцем відпочинку і приваблюватиме до себе вінничан та гостей міста. Тарас Шевченко буде зображений молодим, приблизно 35-річним чоловіком. Саме у такому віці він подорожував Поділлям. А оновлена площа матиме живописний ландшафтний дизайн, якраз відтворюючи краєвиди цього краю», – розповів Анатолій Гайдамака.

На площі Шевченка почали облаштовувати п’єдестал під пам’ятник Кобзарю

Вже після відкриття пам’ятника, із настанням тепла, розпочнеться реконструкція і самої площі Тараса Шевченка. І вже влітку, до річниці Дня Незалежності, вінничани отримають ще одну якісну зону відпочинку, на якій буде створено культурно-мистецький простір, де зможуть творити місцеві художники та митці, відпочивати вінничани і знайомитись із Вінницею туристи.



Переглядів: 5580
Поширень: 0